Connect with us

Comisia Europeană s-a opus prelungirii plafoanelor pentru facturile la energie până în 2026, plănuite de Guvern

romania ue energie - Moldova Invest

Național

Comisia Europeană s-a opus prelungirii plafoanelor pentru facturile la energie până în 2026, plănuite de Guvern

Joi, Guvernul a adus modificări schemei de plafonare-compensare a facturilor la energie, introducând câteva mecanisme destinate pieței angrocare, conform declarațiilor autorităților.

Aceste modificări au fost făcute cu scopul de a conduce la reducerea facturilor la energie pentru consumatori. Prețul final din facturi va rămâne plafonat până la data de 31 martie 2025. Guvernul ar fi dorit inițial prelungirea plafonării până în 2026, dar Comisia Europeană nu a aprobat această propunere.

„Plafoanele la clienții finali rămân până la 31 martie 2025. În contextul în care prețurile din piață vor continua să scadă, vom lua măsurile în consecință. În mod normal, pe prețuri mici, nu va fi nevoie de aceste plafoane din martie 2025. Facturile românilor nu ar trebui să crească”, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în briefingul de la finalul ședinței de Guvern.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică Strategia Energetică a României 2025-2035

Conform informațiilor din surse neoficiale, intenția autorităților din România de a prelungi plafoanele până în anul 2026 pentru atât populație, cât și firme, nu a fost aprobată de către Comisia Europeană. Această decizie vine în contextul în care România este ultima țară din Uniunea Europeană care mai aplică subvenții în urma crizei energetice din 2021-2022.

Ministrul, în cadrul unui briefing, a adăugat că autoritățile de la Bruxelles preferă direcționarea subvențiilor exclusiv către consumatorii vulnerabili, în loc să fie aplicate pentru întreaga populație, așa cum se întâmplă în prezent.

În continuare, ministrul a subliniat că este important să se identifice și să se sprijine acei consumatori care se confruntă cu dificultăți financiare și să li se ofere sprijinul necesar, conform orientărilor Comisiei Europene.

Moldova Invest îți recomandă și ...   22 de proiecte în valoare de 30,4 milioane de euro, selectate pentru finanțare în cadrul Programului Interreg IPA România-Serbia

Ce a mai declarat ministrul Sebastian Burduja?

  • Comisia Europeană ne solicită să direcționăm mai bine aceste măsuri către consumatorii vulnerabili, asta au făcut majoritatea statelor europene.
  • (Întrebat ce a spus Comisia Europeană despre prelungirea schemei) Am purtat discuții săptămâna trecută la Bruxelles. Schema nu se prelungește în acest moment.
  • În mod normal mecanismele de concurență funcționează și sub aceste plafoane. Este complicat să umbli la plafoane, i-ar costa foarte mult pe furnizori să modifice sistemul de facturare.
  • Prețurile oricum vor scădea, nu este necesar să intervenim ca stat tot timpul cu măsuri să forțăm plafoane și mai reduse.
  • Comisia Europeană ne spune foarte clar: noi trebuie să mergem spre o piață cât mai competitivă, unde mecanismele de piață determină scăderi ale prețurilor, unde concurența dintre furnizori și alegerea românilor de a merge către furnizorii cei mai competitivi, mai ieftini, să determine un preț mai mic la facturi. Și asta se va întâmpla. Aveți încredere și în români că știu să-și aleagă cea mai bună ofertă.
Moldova Invest îți recomandă și ...   Grup Feroviar Român contestă amenda de 3,49 milioane de lei aplicată de Consiliul Concurenței

Răspunsul Comisiei Europene

Comisia Europeană a fost întrebată dacă schema de plafonare-compensare a prețului din România și prelungirea ei sunt în conformitate cu normele europene.

„Comisia încă analizează chestiunea și rămâne în contact cu autoritățile române pentru a înțelege mai bine schema. Ca principiu general, intervențiile statelor membre privind prețurile trebuie să fie în conformitate cu normele UE privind piața energiei”, au răspuns reprezentanții Comisiei.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top