Connect with us

Companiile din România se confruntă cu PROVOCĂRI MAJORE în adoptarea sistemului RO e-Factura până în 2024

009 scaled - Moldova Invest

Național

Companiile din România se confruntă cu PROVOCĂRI MAJORE în adoptarea sistemului RO e-Factura până în 2024

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Majoritatea companiilor din România, în proporție de 83%, nu sunt pregătite pentru implementarea sistemului RO e-Factura începând cu 1 ianuarie 2024, conform datelor oferite de EY România

Cu toate acestea, doar 17% dintre acestea afirmă că sunt pregătite să facă trecerea la noul sistem de emitere a facturilor electronice.

Webinarul organizat de EY România a reunit experți și reprezentanți ai companiilor pentru a discuta despre pregătirile și implicațiile implementării sistemului RO e-Factura.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Transelectrica: „Cel mai provocator proiect de construire a unei linii electrice aeriene din ultimii 30 de ani, a fost încheiat cu succes”

Acest sistem urmează să devină obligatoriu pentru tranzacțiile între firmele stabilite în România, începând cu 1 ianuarie 2024, conform derogării acordate de Consiliul Uniunii Europene pentru perioada 2024-2026.

Provocările majore

Una dintre provocările majore aduse în discuție este lipsa clarității din partea autorităților cu privire la etapele și detaliile procesului de implementare a RO e-Factura.

În contextul acestor incertitudini, companiile întâmpină dificultăți în a se pregăti adecvat pentru trecerea la noul sistem. Un aspect crucial este alegerea canalului de facturare: prin intermediul platformei RO e-Factura sau prin alte metode convenite comercial.

Moldova Invest îți recomandă și ...   O multinațională va deschide 35 de magazin noi în 2024!

Experiența altor state membre ale Uniunii Europene arată că implementarea facturării electronice poate dura de la câteva luni la aproximativ doi ani. Deși este clar că trecerea către e-Factura reprezintă o direcție inevitabilă, România se confruntă cu multiple întrebări legate de adaptarea la acest nou sistem.

Scopul principal al implementării RO e-Factura

Scopul principal al implementării RO e-Factura este prevenirea și combaterea fraudei fiscale. Totuși, această schimbare aduce cu sine provocări tehnice și organizaționale semnificative pentru companii, care trebuie să aloce resurse pentru a se conforma noilor cerințe.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Botoșani: Strada Grigore Antipa și Aleea Smârdan vor fi asfaltate

În ciuda provocărilor, se observă că companiile își asumă responsabilitatea de a se adapta la acest mediu nou și în transformare.

Este esențial ca acestea să înțeleagă implicatiile fiscale și comerciale ale noii directive și să se pregătească adecvat pentru a face trecerea către sistemul RO e-Factura.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top