Connect with us

Concesionarii perimetrului Midia din Marea Neagră CONTESTĂ contribuția de solidaritate impusă de Guvern

WhatsApp Image 2023 04 05 at 16.34.01 - Moldova Invest

Național

Concesionarii perimetrului Midia din Marea Neagră CONTESTĂ contribuția de solidaritate impusă de Guvern

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

BSOG, Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia se luptă în justiție pentru drepturile lor legale în exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră și contestă aplicarea disproporționată a taxei de solidaritate impusă de Guvernul României

 

BSOG, Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia sunt concesionarii perimetrului offshore de gaze naturale Midia din Marea Neagră, unde au început să producă gaze în vara trecută.

Aceștia au inițiat o acțiune în justiție împotriva contribuției de solidaritate de 60% aplicată la profiturile “excesive” ale companiilor din domeniile de petrol, gaze, cărbune și rafinare, impusă de Guvern prin ordonanță de urgență la sfârșitul anului trecut, în urma unui Regulament UE din octombrie.

Conform legii contenciosului administrativ, se prevede că ″Persoana vătămată în drepturile sau în interesele sale legitime prin ordonanțe sau dispoziții din ordonanțe ale Guvernului neconstituționale se poate adresa instanței de contencios administrativ″, precum și că ″Persoana vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim prin ordonanțe sau dispoziții din ordonanțe poate introduce acțiune la instanța de contencios administrativ, însoțită de excepția de neconstituționalitate, în măsura în care obiectul principal nu este constatarea neconstituționalității ordonanței sau a dispoziției din ordonanță″.

WhatsApp Image 2023 04 05 at 16.35.56 - Moldova Invest

BSOG a avut negocieri cu autoritățile din România și Uniunea Europeană referitoare la aplicarea corectă și adecvată a taxei de solidaritate, astfel încât compania să poată continua să producă gaze naturale în România și să contribuie la securitatea energetică și independența țării.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Polonia va oferi finanțări de până la 40.000 de dolari mai multor companii din Republica Moldova

WhatsApp Image 2023 04 05 at 16.38.38 - Moldova Invest

BSOG și partenerii săi au luat măsurile juridice necesare pentru a-și proteja drepturile legale și pentru a se asigura că Ordonanța nr. 186/2022 este în conformitate cu legea și cu principiile stabilite în Regulamentul UE privind contribuția de solidaritate, astfel încât să se poată încuraja creșterea producției de gaze în momentul în care aceasta este esențială pentru țară. CEO-ul BSOG, Mark Beacom că măsurile impuse de Guvern prin OUG nr. 186/2022 sunt considerate de companie “disproporționate”.

Înainte de emiterea Ordonanței 186 din România, exista o taxă suplimentară care era chiar mai mare decât contribuția de solidaritate propusă de UE, ceea ce face imposibilă orice creștere a producției interne de gaze.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Gigantul BP intră în piața din România prin cel mai mare dezvoltator de energie solară din Europa

Mai mult, această contribuție afectează mai sever BSOG decât alte companii, deoarece BSOG a început producția abia în 2022 și, prin urmare, nu a avut profituri anterioare pe care să le raporteze pentru a fi scutită de impozit.

Potrivit OUG nr. 186/2022, contribuția de solidaritate de 60% se aplică profiturilor impozabile din 2022 care depășesc cu mai mult de 20% media celor înregistrate în perioada 2018-2021.

În timpul acelei perioade, petroliștii de la Midia au înregistrat pierderi anuale deoarece aveau doar cheltuieli de investiții și nu încasări.

În Parlament, unde a fost adoptată recent legea de aprobare a ordonanței, un amendament care propunea scutirea de contribuție a companiilor care nu au avut producție în perioada 2018-2021 a fost respins.

Până la data de 25 iunie trebuie depusă și achitată contribuția de solidaritate conform termenului limită

În ciuda faptului că BSOG, Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia sunt în dispută cu ANRE cu privire la vânzările la preț reglementat, acestea au luat decizia de a investi în proiectul offshore de exploatare a gazelor de la Midia în 2019, fiind primii concesionari din Marea Neagră care au făcut acest pas.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Vaslui: Peste 1,5 milioane de lei pentru reabilitarea locurilor de joacă

La momentul respectiv, legea offshore era în vigoare și includea clauze considerate dezavantajoase pentru investiții. În iunie 2022, exploatarea de la Midia a început producția, reprezentând prima din acest tip din România în ultimii 30 de ani și asigurând aproximativ 12% din necesarul de gaze al țării.

În prezent, legea de aprobare a OUG nr. 186/2022, care modifică ordonanța astfel încât să oblige și OMV Petrom să plătească contribuția de solidaritate, se află pe biroul președintelui Klaus Iohannis, așteptând promulgarea. OMV Petrom a transmis că, în opinia sa, amendamentele introduse, cum ar fi aplicabilitatea retroactivă, încalcă principiile Constituției României.

De asemenea, există trei procese la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în care reclamanții solicită anularea contribuției de solidaritate, unul dintre acestea fiind intentat de către două subsidiare europene ale gigantului petrolier american ExxonMobil, care operează o rafinărie în Olanda și zăcăminte de țiței și gaze onshore în Germania, conform relatării Profit.ro.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top