Național
Conferința Economică Româno-Germană – oportunitate de extindere a afacerilor și a cooperării între Germania, România și Republica Moldova
Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) organizează în zilele de 28 și 29 septembrie, la Berlin, Conferința Economică Româno-Germană, cel mai important eveniment al său din toamna acestui an
Vor participa reprezentanți la nivel înalt din guvernele României, Germaniei și Republicii Moldova, alături de invitați din partea companiilor și autorităților publice din cele trei state.
Printre cei care au confirmat prezența se numără ministrul Economiei, Antreprenorialului și Turismului, Ștefan Radu Oprea și cel al Energiei, Sebastian -Ioan Burduja. Din Germania vor participa cancelarul Olaf Scholz (printr-un mesaj video), ministrul federal pentru Economie și Protecția Climei, dr. Robert Habeck și ministrul german de stat pentru Europa și Climă din Ministerul Federal de Externe, dr. Anna Lührmann. Din Republica Moldova vor veni premierul Dorin Recean, ministrul Dezvoltării Economice și al Digitalizării, Dumitru Alaiba, ministrul Energiei, Victor Parlicov și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.
În prima zi a conferinței, ce se va desfășura la sediul Camerei de Comerț și Industrie din Berlin, discuțiile din cadrul meselor rotunde se vor concentra pe relocalizare, cercetare-dezvoltare și digitalizare în domenii precum infrastructura, orașele și regiunile, securitatea cibernetică. A doua zi evenimentul va avea loc la Camera Germană de Comerț și Industrie, iar tematicile abordate vor cuprinde energia durabilă și la prețuri accesibile, economia circulară și agricultura.
Evenimentul oferă o platformă de dialog între participanți, cu scopul de a consolida relațiile trilaterale, de a crea noi oportunități de afaceri, precum și de a crește prezența firmelor germane în România și Republica Moldova. Sunt așteptate să participe atât companii germane, deja prezente în România și Republica Moldova, care doresc o consolidare a poziției lor în cele două țări, cât și companii germane care caută noi proiecte și locuri pentru investiții sau piețe pentru export. Companiile românești și cele moldovenești vor avea ocazia de a găsi noi parteneri de afaceri printre firmele germane.
„Prima ediție a conferinței, care a avut loc în 2021, deși organizată hibrid, a avut o participare peste așteptări, ceea ce ne-a încurajat să continuăm. AHK România intermediază comunicarea directă dintre reprezentanții companiilor dintre cele trei țări, dar și între mediile economic și politic. Este așadar o oportunitate pentru oamenii de afaceri să întâlnească potențiali parteneri și să discute direct cu factorii de decizie din ministere sau administrația publică”, spune Sebastian Metz, directorul general al AHK România.
Contextul geopolitic favorabil României și faptul că țara se dezvoltă în domeniul cercetării-dezvoltării și al infrastructurii digitale verzi o fac mai atractivă ca destinație de investiții. Investițiile începute în infrastructură, inclusiv în cea digitală și verde, susținute cu fonduri europene, reprezintă un alt aspect de interes pentru firmele germane. În plus România este deja un actor regional important în domeniul producției și furnizării de energie.
Despre AHK România
AHK România este reprezentanța oficială a economiei germane. Înființată în 2002, AHK numără peste 600 de firme-membre și oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informații și experiențe. Prin serviciile pe care le oferă și prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susține activ companiile germane la intrarea lor pe piața românească și este totodată partener al firmelor românești interesate de piața germană.
De la 1 ianuarie 2020, în cadrul AHK România funcționează și Centrul de competență pentru Republica Moldova. Dorim astfel să intensificăm relațiile de afaceri între companii din România, Republica Moldova și Germania și să contribuim semnificativ la dezvoltarea economică a Republicii Moldova.
Laitmotivul anului 2023 pentru AHK România: Strengthening Partnerships – Turn Challenges into Opportunities
Parteneriatele puternice reprezintă fundamentul pentru a face față provocărilor actuale și viitoare. Gândirea și acțiunile îndreptate către formarea de parteneriate între companii, mediul politic, societate și educație sunt mai importante ca niciodată. În acest context, am ales pentru acest an ca laitmotiv „Strengthening Partnerships”.
În cadrul parteneriatelor, însoțim transformarea în modele de afaceri durabile și sprijinim în mod activ investițiile în educație, sănătate, știință și noi tehnologii. Pentru a atinge aceste obiective ambițioase, trebuie să colaborăm mai strâns ca niciodată și să gândim în aceeași direcție. În cadrul unor Strengthened Partnerships transformăm Challenges into Opportunities!