Connect with us

CONSILIUL FISCAL: Cheltuielile de investiţii au fost anul trecut de 5% din PIB

constructii e1659075068146 - Moldova Invest

Național

CONSILIUL FISCAL: Cheltuielile de investiţii au fost anul trecut de 5% din PIB

Cheltuielile de investiţii au fost anul trecut de 5% din PIB, nivel similar celui înregistrat în anul anterior, dar în condiţiile unei dinamici a PIB nominal de 11,6%

Creşterea nominală comparativ cu anul anterior a fost de 6,1 miliarde de lei, avansul fiind datorat proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile post aderare, sursele din economia internă fiind mai mici cu circa 1,3 miliarde de lei faţă de anul 2020.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Pas important în MODERNIZAREA FEROVIARĂ. România a primit primul tren electric achiziționat după mai bine de două decenii!

„În contextul volumului însemnat de fonduri europene destinate investiţiilor de care beneficiază România, creşterea investiţiilor publice printr-o absorbţie îmbunătăţită a fondurilor UE este esenţială pentru a elimina decalajele de infrastructură, simultan cu creşterea calităţii programării şi implementării proiectelor de investiţii”, se menţionează în raport.

constructii e1659075068146 - Moldova Invest

Având în vedere înregistrarea unor progrese limitate privind reforma în domeniul managementului investiţiilor publice, Consiliul Fiscal pledează pentru creşterea transparenţei şi o mai bună prioritizare a investiţiilor publice, eficientizarea procesului de alocare şi cheltuire a banilor publici, creşterea investiţiilor în cercetare, dezvoltare şi inovare, în infrastructura fizică şi cea digitală.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România a înregistrat în ianuarie o rată a inflației dublă față de media europeană

„În acest sens, realizarea unei absorbţii mult mai bune a fondurilor europene din exerciţiul financiar 2021-2027 şi atragerea resurselor suplimentare prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă constituie premise pentru creşterea semnificativă a cheltuielilor de investiţii publice în perioada următoare.

Realizarea reformelor prevăzute prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) poate susţine dinamizarea procesului investiţional, permiţând un ritm mai înalt de creştere economică în paralel cu ajustarea deficitului bugetar conform angajamentului României din cadrul PDE, precum şi realizarea consolidării bugetare”, menţionează sursa citată.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România va fi absentă, prima dată după 2011, de la MWC Barcelona, cel mai mare târg european de tehnologie


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top