ANPIS a demarat un proiect major pentru modernizarea sistemului de gestionare a plăților de asistență socială în România. Valoarea contractului este de 136 milioane lei, echivalentul a aproximativ 28 de milioane de euro, și este parte integrantă a Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR)
Scopul acestui proiect este de a crea și implementa un Sistem Național Integrat de Asistență Socială (SNIAS), menit să faciliteze și să eficientizeze procesul de acordare a beneficiilor sociale.
Potrivit detaliilor furnizate în caietul de sarcini, contractul implică mai multe aspecte esențiale pentru dezvoltarea și funcționarea sistemului. Printre acestea se numără achiziția de echipamente pentru dotarea unui Data Center, instalarea și configurarea acestora, achiziționarea de licențe software COTS (Commercial Off-The-Shelf), servicii de integrare a sistemului, dezvoltarea software-ului, precum și testarea întregului sistem.
Un element crucial al acestui proiect este pregătirea și formarea a peste 9000 de utilizatori care vor interacționa cu platforma. Acești utilizatori includ angajați ai ANPIS, precum și personal din primării și alte instituții locale implicate în procesul de acordare a beneficiilor de asistență socială. Formarea vizează nu doar utilizarea platformei, ci și dezvoltarea competențelor digitale ale acestora.
SNIAS va oferi un suport logistic și tehnic pentru introducerea cererilor de acordare a beneficiilor prin mijloace electronice, cu scopul de a reduce povara administrativă atât pentru beneficiari, cât și pentru instituțiile implicate în procesul de acordare a acestor beneficii. Interfața simplificată a sistemului va facilita procesul de introducere a cererilor de către personalul din primării, care vor putea face verificări în bazele de date relevante înainte de transmiterea cererilor către autoritățile competente pentru procesare.
Mai mult decât atât, SNIAS va integra un modul interoperabil care va permite o abordare integrată a procesului de evaluare a nevoilor beneficiarilor, facilitând adoptarea unor măsuri reziliente și eficiente. Aceste măsuri vor fi fundamentate pe analize comprehensive ale situației familiale a beneficiarilor și vor putea fi accesate și la nivelul ANPIS și al agențiilor teritoriale.
Contractul are o durată de 20 de luni, iar procesul de licitație este deschis până pe data de 13 mai.
În ceea ce privește beneficiile de asistență socială, ANPIS-ul gestionează o gamă largă de beneficii, inclusiv alocații pentru copii, indemnizații pentru creșterea copiilor, ajutoare sociale, indemnizații pentru persoane cu handicap, indemnizații pentru diverse situații de urgență și alte forme de sprijin financiar, în conformitate cu legislația în vigoare.