Connect with us

Creștere economică a României REVIZUITĂ de INS la un avans de doar 0,8% în 2024

Marcel Ciolacu 1 e1738938675516 1200x676 1 - Moldova Invest

Național

Creștere economică a României REVIZUITĂ de INS la un avans de doar 0,8% în 2024

Economia României a crescut cu doar 0,8% în 2024, sub estimările inițiale. Investițiile au fost mai scăzute decât se preconiza, iar consumul intern a fost susținut de un deficit bugetar mare. Pentru 2025, prognoza de creștere rămâne modestă, sub 2%, în condițiile unor tensiuni comerciale internaționale

Conform analizei profit.ro, economia României a evoluat mai slab în 2024 decât arătau estimările inițiale ale Institutului Național de Statistică (INS). Investițiile s-au dovedit a fi chiar mai slabe decât se credea, în timp ce consumul intern a crescut puternic, alimentat de un deficit bugetar masiv. Creșterea PIB a fost revizuită la doar 0,8%, față de 0,9% cât se estima în martie.

În trimestrul al patrulea, ritmul anual de creștere economică (comparativ cu T4 2023) a fost ajustat în scădere cu 0,3 puncte procentuale, ajungând la 0,5%, atât în varianta brută, cât și în cea ajustată sezonier. Față de trimestrul anterior, avansul PIB a fost redus de la 0,8% la 0,6%.

Moldova Invest îți recomandă și ...   CNAIR investește 16,6 milioane lei în înființarea Centrului Național de Management al Traficului

Revizuirea contribuțiilor sectoriale arată o imagine și mai slabă decât cea inițială:

  • Agricultura a avut o influență negativă mai mică decât se estima (-0,2% față de -0,4%);

  • Contribuția impozitelor nete pe produs a scăzut de la 0,9% la 0,7%;

  • Comerțul – cel mai important sector în formarea PIB – a contribuit cu doar 0,3%, în scădere de la 0,4%.

De remarcat că sectorul de spectacole și activități recreative a ajuns să aibă o pondere similară cu agricultura în formarea PIB (3,1%) și o contribuție la creștere de 0,2%.

Consumului intern i-a revenit un rol dominant, cu o contribuție de 3,8% la creșterea economică, față de 3,2% în calculele anterioare. Însă acest avans a fost parțial anulat de importurile în creștere, ceea ce a dus la o contribuție negativă a exportului net, de -2,9%.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Republica Moldova și România își Intensifică cooperarea pentru integrarea europeană și securitatea energetică

Investițiile (formarea brută de capital fix) au fost revizuite în jos, de la -0,4% la -0,9%, semn că mediul investițional a fost și mai slab decât estimările inițiale.

Produsul Intern Brut pentru anul trecut s-a cifrat la 1.760 miliarde de lei – cu 6 miliarde sub estimarea precedentă. Astfel, deficitul bugetar de 152,7 miliarde lei a reprezentat 8,7% din PIB, mult peste ținta guvernamentală de 4%.

Cu toate că economia a beneficiat de stimulente masive prin creșterea datoriei publice, efectul acestor măsuri a fost modest în termeni de creștere economică reală.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Lecția de diplomație a profesorului Ioan Aurel Pop: „Să fim de partea Occidentului, dar să nu tăiem dialogul diplomatic cu Rusia!”

Pentru 2025, analiștii anticipează o ușoară accelerare, dar estimările rămân modeste, majoritatea sub pragul de 2%. Mai mult, previziunile au fost revizuite în scădere în ultimele luni, iar tensiunile comerciale internaționale pun și ele presiune. De exemplu, Erste Bank a redus prognoza de creștere a României de la 2% la 1,8% pentru 2025 și de la 3,4% la 3,1% pentru 2026, luând în calcul introducerea unor tarife vamale de 10% de către SUA pentru importurile din Europa (mai blânde decât cele 20% anunțate inițial).

Deși ținta pentru deficitul bugetar din 2025 este de 7% din PIB, execuția bugetară pe primele luni nu este încurajatoare – deficitul pe ianuarie-februarie fiind deja aproape de 1,6% din PIB-ul estimat.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top