Connect with us

Creșterea exporturilor României în Uniunea Europeană: Performanța IMM-urilor și destinațiile mărfurilor românești

marfuri - Moldova Invest

Național

Creșterea exporturilor României în Uniunea Europeană: Performanța IMM-urilor și destinațiile mărfurilor românești

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Creșterea exporturilor României în Uniunea Europeană: Performanța IMM-urilor și destinațiile mărfurilor românești . România urmează tendința indicată de Comisia Europeană, conform căreia statele membre ale Uniunii Europene și-au inversat balanța comercială comunitară. În medie, statele membre UE exportă mai mult între ele decât în afara spațiului comun. În 2022, balanța era negativă, cu exporturi în valoare de 436 de miliarde de euro mai mari în afara granițelor Uniunii Europene. Peste 70% din exporturile și importurile României ajung în celelalte 26 de state membre ale Uniunii Europene.

La sfârșitul lunii martie, Eurostat, agenția de statistică a Uniunii Europene, a raportat că „între 2022 și 2023, soldul UE a trecut de la minus 436 miliarde de euro la +38 miliarde euro”, în ceea ce privește exporturile în afara celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.

„În 2023, marea majoritate a țărilor UE au realizat mai mult comerț pe piața internă a UE decât cu țările din afara UE”, subliniază și experții Comisiei Europene într-un comunicat de presă.

Eurostat adaugă că „Statele Unite au fost cea mai mare destinație pentru exporturile UE de mărfuri în 2023, în timp ce China a fost cea mai importantă sursă pentru importurile de mărfuri în UE”.

garafic bunuri UE - Moldova Invest

Situația României

În 2023, exporturile României au atins suma de 93,09 miliarde de euro, înregistrând o creștere modestă de 1,3%. Importurile, pe de altă parte, au înregistrat o valoare de 122,04 miliarde de euro, în scădere cu 3,2% față de anul 2022.

Din totalul de 93,09 miliarde de euro în exporturi, valoarea schimburilor de bunuri în cadrul Uniunii Europene a fost de 67,574 miliarde de euro, reprezentând 72,6% din totalul exporturilor.

Din totalul de 122,04 miliarde de euro în importuri înregistrate anul trecut, bunurile provenite din spațiul comun european au totalizat 89,500 miliarde de euro, reprezentând 73,3% din totalul importurilor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   AFIR implementează tehnologii de automatizare de la UiPath

„Piața comună a celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au devenit țină principală a exporturilor, dar și sursa importurilor. Este foarte bine că exportăm în UE, asta înseamnă că avem produse competitive”, ne spune Ionuț Balaban, analist comercial.

„Pe de altă parte, statisticile nu sunt numai roz. Ne arată că deși nu suntem fruntași în UE la puterea de cumpărare, la nivelul de viață, nici nu producem destul pentru viața cotidiană. Importăm din UE, și nu numai, mult mai mult decât exportăm. Asta nu este bine”, ne mai spune specialistul.

De altfel, în 2023, deficitul balanței comerciale al României a înregistrat o valoare de 28,947 miliarde de euro, reflectând o scădere de 5,142 miliarde de euro (-15,1%) față de nivelul din 2022, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS).

statistica ins Romania - Moldova Invest

Date statistice suplimentare

În 2023, grupele de produse cu ponderi semnificative în structura exporturilor și importurilor au fost mașinile și echipamentele de transport, care au reprezentat 44,8% din totalul exporturilor și 36,8% din totalul importurilor, și alte produse manufacturate, care au contribuit cu 29,8% la exporturi și 28,7% la importuri.

În ceea ce privește schimburile de bunuri cu statele non-UE27, valoarea exporturilor a fost de 25,523 miliarde de euro, iar valoarea importurilor a fost de 32,544 miliarde de euro, reprezentând 27,4% din totalul exporturilor și 26,7% din totalul importurilor.

Conform Institutului Național de Statistică (INS), soldul balanței comerciale este determinat prin calcularea diferenței dintre valoarea exportului FOB și importul CIF. Atunci când această diferență este negativă, se vorbește despre deficit în balanța comercială, iar când este pozitivă, se numește excedent.

Exportul și importul României se desfășoară, cu precădere, cu statele europene (88,3% din total export, respectiv 87,4% din total import). Comerțul intracomunitar (România cu cele 26 țări membre ale UE) reprezintă o pondere de 73,8% la export și de 73,3% la import.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Naveta cu trenul în Botoșani, Iași și alte 19 mari orașe din România. ARF a lansat marți licitație pentru mers cadențat

Cele mai exportate produse ale agriculturii din România în 2023

În perioada iulie 2022 – februarie 2023, România a exportat aproximativ 600.000 de tone de grâu către Egipt, peste 291.000 de tone către Algeria și 104.000 de tone către Maroc. În Uniunea Europeană, în perioada 1 iulie 2023 – 1 noiembrie 2023, România a ocupat prima poziție la exportul de grâu.

În ceea ce privește exporturile de orz, România se află pe locul trei în Europa ca mărime, cu exporturi de aproximativ 1,1 milioane de tone. Această cifră este depășită doar de Franța, cu 3,2 milioane de tone, și Germania, cu 1,5 milioane de tone.

În ciuda provocărilor din 2023 pentru producția totală de vin, România a reușit să producă 4,4 milioane de hectolitri de vin, consolidându-și astfel poziția de al șaselea cel mai mare producător de vin din Europa.

În sezonul 2022-2023, care s-a încheiat la data de 30 iunie 2023, România a exportat către destinații NON-UE următoarele volume de produse:

  • Grâu: 4.685.000 tone
  • Porumb: 2.100.000 tone
  • Orz: 1.215.000 tone
  • SFS (șofran și floarea-soarelui): 252.000 tone
  • Rapiță: 146.000 tone.

Creșterea exporturilor IMM-urilor în UE

Întreprinderile românești au înregistrat o expansiune semnificativă în exporturile lor către Europa, înregistrând o creștere de 20% a volumului de mărfuri transportate către piețele externe în 2023 față de anul precedent. Conform datelor furnizate de DSV Road, parte din grupul danez DSV, a treia cea mai mare companie de servicii de transport de mărfuri din Europa, cele mai frecvent transportate mărfuri sunt din categoriile produse alimentare, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, precum și din industria ușoară.

„Observăm o creștere semnificativă în exporturile IMM-urilor românești de la an la an. Acest lucru demonstrează nu doar abilitatea acestor companii de a se adapta mediului concurențial european, dar și dorința lor de a contribui la dezvoltarea economiei românești prin extinderea activității pe piețele internaționale”, declară Sergiu Iordache, Managing Director DSV Road.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Municipiile din Regiunea Nord-Est pot depune proiecte pentru protejarea și refacerea biodiversității în zonele urbane, prin crearea de infrastructuri verzi. Alocare financiară de 55,61 milioane euro

Conform raportului DSV Road, IMM-urile românești efectuează lunar transporturi cu cantități cuprinse între 2.000 și 5.000 de tone de mărfuri, totalizând 900 de transporturi pe lună. Principalele destinații ale mărfurilor exportate de IMM-urile românești sunt Germania, Italia, Polonia, Slovacia, Republica Cehă și Ungaria, ceea ce indică o diversificare a piețelor și capacitatea companiilor românești de a se adapta cerințelor internaționale.

Principalele destinații pentru exporturile în UE

În primele două luni ale anului 2023, primele 10 țări de destinație pentru exporturile românești au fost: Germania (21,3%), Italia (10,7%), Franța (6,8%), Ungaria (6,6%), Bulgaria (4,1%), Polonia (3,7%), Turcia (3,5%), Cehia (3,3%), Olanda (2,9%) și Marea Britanie (2,9%). Ponderea cumulată a acestor țări în totalul exporturilor a fost de 65,8%.

În ceea ce privește importurile, primele 10 țări partenere ale României în primele două luni ale anului 2023 dețin o pondere de 67,8% din totalul importurilor, fiind: Germania (20,1%), Italia (8,3%), Ungaria (6,6%), Polonia (5,9%), China (5,4%), Turcia (4,6%), Bulgaria (4,6%), Franța (4,6%), Olanda (4,1%) și Austria (3,6%).

Concluzie

În concluzie, datele recente reflectă o tendință clară a creșterii exporturilor României către statele membre ale Uniunii Europene, cu o concentrare semnificativă către Germania, Italia și Franța în primul trimestru al anului 2023. Această expansiune este susținută de sectoarele diverse ale economiei românești, cum ar fi produsele alimentare, îmbrăcămintea, încălțămintea și industria ușoară. În paralel, importurile României sunt dominante în principal de parteneri din Europa, cu Germania și Italia în frunte, urmate de Ungaria, Polonia și China, evidențiind o interdependență puternică în cadrul pieței comune europene și dincolo de aceasta.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top