Connect with us

Cu cât au scăzut prețurile facturilor la gaze și electricitate în ultima lună?

pret energie 1024x683 1 - Moldova Invest

Național

Cu cât au scăzut prețurile facturilor la gaze și electricitate în ultima lună?

Ministerul Energiei a dat publicității faptul că s-a înregistrat scădere semnificativă a prețurilor facturilor la gaze naturale și electricitate în luna aprilie.

Conform anunțului, prețurile la gaze naturale au înregistrat o scădere de 25%, în timp ce tarifele la electricitate au coborât cu 15% față de nivelul maxim plafonat anterior.

„Au fost emise primele facturi pe luna aprilie la gaze şi energie electrică. Faţă de preţul maxim prevăzut de plafon, preţurile facturate la gaze naturale sunt cu până la 25% mai mici. De exemplu, preţul practicat de principalul furnizor de gaze naturale pentru consumatorii casnici este 0,23381 lei/ kWh (preţul maxim plafonat fiind de 0,310 lei/kWh)”, potrivit comunicatului.

De asemenea, la energie electrică, pentru clienţii casnici cu un consum mai mare de 300 kWh/lună, scăderile aplicate de principalii furnizori ajung până la 15% faţă de preţul maximal de 1,3 lei/kWh.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Băncile reduc numărul de bancomate, în ciuda cerințelor tot mai mari de numerar

„Am promis facturi mai mici la electricitate şi gaze naturale. Vă reamintesc că pe 28 martie am declarat public, după şedinţa de Guvern, că românii vor primi facturi mai mici la energie. Am susţinut ferm şi bine fundamentat pe baza analizelor pe care le-am făcut şi pe care le-am promovat prin actualizarea mecanismului de compensare-plafonare (OUG 27/2022). Ceea ce pentru mine a fost certitudine încă de la momentul promovării în Guvern a noului mecanism, se confirmă astăzi prin facturi. Am susţinut întotdeauna: statul trebuie să intervină acolo unde este necesar, când este necesar şi cum este necesar. Nu este nevoie să dăm peste cap un întreg sistem, ci să calculăm, să analizăm şi să aplicăm cu cap. Protejăm facturile românilor în continuare”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, în comunicatul citat.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România, factor decisiv în aderarea Bulgariei la Schengen, estimează fostul ministru bulgar Milen Keremedchiev

Pe 28 martie, Guvernul a adoptat modificări ale Ordonanței de Urgență nr. 27/2022, eliminând taxa pe soare pentru prosumatori și actualizând schema de sprijin pentru toți consumatorii de energie electrică și gaze naturale. Aceste schimbări vor determina o scădere a prețului la care producătorii vând energia electrică, de la 450 lei/MWh la 400 lei/MWh, și a prețului la gazele naturale, de la 150 lei/MWh la 120 lei/MWh, fără a fi suprataxați.

Conform datelor publicate pe 25 aprilie de Oficiul de Statistică al Uniunii Europene, prețul gazelor naturale pentru gospodăriile din România (0,0563 euro/kWh) a fost al treilea cel mai mic în UE, fiind la jumătate față de prețul mediu înregistrat la nivelul Uniunii (0,1125 euro/kWh). În același timp, prețul energiei electrice plătit în România (0,1782 euro/kWh) a fost al cincilea cel mai mic în UE, mult sub media europeană (0,2847 euro/kWh).

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ce noi tronsoane din Autostrada A7 se deschid vineri, 20 decembrie

În a doua jumătate a anului 2023, cele trei țări cu cele mai mici prețuri la gaze naturale pentru consumatorii casnici din UE au fost Ungaria, Croația și România. În ceea ce privește prețurile la energie electrică pentru gospodăriile din UE, cele mai mici prețuri în a doua jumătate a anului 2023 au fost înregistrate în Ungaria, Bulgaria, Malta, Croația și România.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top