Connect with us

Curtea de Apel București a decis anularea contractului cu PESA (Polonia), constând în 62 de trenuri de scurt parcurs

tren pesa polonia - Moldova Invest

Național

Curtea de Apel București a decis anularea contractului cu PESA (Polonia), constând în 62 de trenuri de scurt parcurs

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Decizia instanței de anulare a contractului în valoare de peste trei miliarde de lei, semnat în ianuarie cu PESA din Polonia pentru achiziția a 62 de trenuri noi de scurt parcurs, a fost comunicată după admiterea contestației formulate de ALSOM din Franța, conform informațiilor furnizate de Economedia.

Contractul cu PESA fusese încheiat de Ministerul Transporturilor, prin intermediul Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), după ce Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a emis o decizie favorabilă. Totuși, conform surselor citate, acest caz reprezintă una dintre rarele situații în care instanța a decis să nu confirme hotărârea CNSC.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Guvernul a anunțat o schemă de ajutor de stat de 3 miliarde de euro în domeniul energiei regenerabile

În momentul semnării contractului în ianuarie, ARF a precizat:

„La eveniment au participat, pe lângă reprezentații părților semnatare, dl Ștefan-Adrian Roșeanu – Președinte ARF, dl Krzysztof Zdziarski – Președinte PESA, respectiv dl Maciej Maciejewski – Vice-președinte PESA, și oficiali români și polonezi, mai exact:

Din partea României: dl Sorin Mihai Grindeanu – ministrul Transporturilor și Infrastructurii;
Din partea Poloniei: dl Paweł Soloch, ambasadorul Republici Polone în România.

Contractul presupune achiziția a 62 de rame electrice de scurt parcurs și mentenanța acestora pe o perioadă de 15 ani, cu posibilitatea suplimentării perioadei de mentenanţă cu încă 15 ani, fără organizarea unei proceduri competitive, prin încheierea unui act adiţional.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Proiect în valoare de aproape 1.000.000 de euro pentru digitalizarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Suceava

Valoarea totală a contractului este de 3.038.000.000 lei, fără TVA. (…)

Finanțarea proiectului va fi asigurată prin Fondul de Modernizare (fonduri europene nerambursabile), iar cofinanţarea de la bugetul de stat.

Precizăm că termenul de livrare al primei rame este de 24 de luni, de la semnarea contractului, iar livrarea întregului lot de 62 de rame se va efectua în termen de 36 de luni, la care se adaugă perioada de mentenanță de 15 ani”.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiție de 96 de milioane de lei pentru modernizarea și reabilitarea Palatului Administrativ din Suceava

Curtea de Apel București a admis contestația ALSOM (Franța), la fel cum s-a întâmplat și la contractul pentru 20 de trenuri de lung parcurs. Decizia a fost publicată luni, 8 aprilie.

ARF urmează să decidă dacă se dispune suspendarea sau anularea contractului.

Deocamdată, Autoritatea pentru Reformă Feroviară rămâne doar cu contractul pentru 37 de trenuri noi de lung parcurs de la ALSTOM. Primul tren e în teste la Făurei și ar putea intra în circulație abia în toamnă.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top