Connect with us

Datele agenției internaționale Agricensus arată că România este pe locul al doilea în Europa la importul de grâu UCRAINEAN

2851469 publimedia shutterstock 1 - Moldova Invest

Național

Datele agenției internaționale Agricensus arată că România este pe locul al doilea în Europa la importul de grâu UCRAINEAN

Din iulie, începutul acestui an comercial, România a devenit cea de-a doua piață de desfacere cea mai importantă pentru grâul din Ucraina, imediat după Spania. Traderii au importat în țară un volum de un milion de tone de grâu, reprezentând o parte semnificativă din totalul de 10,3 milioane de tone exportate de Ucraina, conform datelor furnizate de Agricensus

Până în data de 16 februarie a anului comercial 2023/2024, Ucraina a exportat un total de 26,47 milioane de tone de cereale, cu datele furnizate de Serviciul Vamal de Stat al țării, conform informațiilor Agricensus. Această cifră include 2,8 milioane de tone în februarie și 1,67 milioane de tone în ultima săptămână.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Au fost puse bazele unui program integrat care va dezvolta prima dronă românească!

Comparativ cu anul precedent, exporturile din acest an sunt cu aproximativ 11% mai mici, situându-se la 29,9 milioane de tone livrate în aceeași perioadă. De asemenea, exporturile din februarie sunt cu 6% sub cele din aceeași lună a anului anterior.

Din totalul exporturilor de cereale, exportul de porumb ucrainean a atins 14,59 milioane de tone începând din iulie 2023. Acesta reprezintă o scădere de aproximativ 15% față de anul anterior. Destinațiile principale pentru porumb au fost Spania (3,3 milioane de tone), Egipt (1,8 milioane de tone), China (1,8 milioane de tone), Italia (1,65 milioane de tone) și Olanda (1,15 milioane de tone).

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministerul Energiei a anunțat două noi proiecte nucleare alese în prima evaluare a Alianţei Industriale Europene pentru SMR-uri

Exporturile de grâu ucrainean au totalizat 10,3 milioane de tone, fiind cu 4% mai mici decât în anul precedent. Principalele țări importatoare au fost Spania (3,3 milioane de tone), România (1 milion de tone), Egipt (788.700 de tone), Pakistan (696.200 de tone) și Turcia (615.100 de tone).

În ceea ce privește orzul, exporturile au însumat 1,5 milioane de tone, înregistrând o scădere de 22% față de anul anterior. În februarie, au fost exportate 126.000 tone de orz, cu 23% mai puține decât în aceeași lună a anului precedent. China și Spania au fost principalii importatori, contribuind cu mai mult de jumătate din totalul exporturilor, urmați de România.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Deficitul bugetar al României, aproape dublu față de anul trecut! Ce anunț a făcut Ministerul Finanțelor în ultima zi a anului?

Este important de menționat că datele vamale ucrainene reflectă mărfurile declarate pentru export, iar cifrele pot să nu corespundă întotdeauna volumelor fizice care au părăsit țara în perioada respectivă, conform Agricensus.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top