Connect with us

Datoria statului a trecut în premieră de pragul critic de 800 de miliarde de lei, depășind din nou 50% din PIB

datoria romaniei - Moldova Invest

Național

Datoria statului a trecut în premieră de pragul critic de 800 de miliarde de lei, depășind din nou 50% din PIB

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Datoria publică a României a atins suma de 802 miliarde de lei în ianuarie 2024, conform celor mai recente date publicate de Ministerul de Finanţe. Doar în luna ianuarie a acestui an, guvernul condus de Marcel Ciolacu a adăugat 18 miliarde de lei la datoria guvernamentală a țării. Astfel, nivelul datoriei publice a depășit pragul de 50% din Produsul Intern Brut (PIB).

În comparație cu restricțiile europene, care stabilesc o limită maximă a datoriei de 60% din PIB pentru statele membre, procentul de 49% nu este considerat mare. Cu toate acestea, economiștii susțin că o economie mai puțin stabilă, precum cea a României, ar trebui să țintească o datorie publică mai redusă, situată în intervalul de 45-50% din PIB.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Acțiunile Gabriel Resources au înregistrat o scădere semnificativă la Bursa de Valori din Canada. Compania dispune de fonduri de 2 milioane de dolari , care se vor epuiza până în luna mai

În 2023, un an caracterizat de creștere economică, datoria țării a crescut atât în termeni absoluti, cât și în raport cu PIB-ul, indicând o accelerare a îndatorării în ritm mai rapid decât creșterea economiei.

Datoria pe termen scurt a țării a fost de 42 miliarde de lei, în timp ce datoria pe termen lung a totalizat 750 miliarde de lei la sfârșitul lunii ianuarie 2024.

Din totalul datoriei, suma de 339 miliarde de lei a fost denominată în euro. Datoria internă a fost de 377 miliarde de lei, iar datoria denominată în dolari a însumat 84 miliarde de lei. Restul reprezintă datoria în alte valute, în valoare de 1,1 miliarde de lei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Concurență acerbă pentru forța de muncă asiatică: Polonia, Ungaria, Croația și Slovacia sunt tot mai interesate de această categorie de lucrători

Dintre aceste sume, 781 miliarde de lei au reprezentat datoria administrației centrale, în timp ce datoria publică a administrației locale a fost de 21 miliarde de lei.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top