Connect with us

De la 1 ianuarie, BACȘIȘUL va fi trecut pe nota de plată și IMPOZITAT

bogdan hutuca impreuna constanta 12711700 - Moldova Invest

Național

De la 1 ianuarie, BACȘIȘUL va fi trecut pe nota de plată și IMPOZITAT

Proiectul de lege care prevede reglementarea bacșișului a fost votat de Camera Deputaților și promulgat de Președintele României. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2023, bacșișul va fi considerat venit cu reținere la sursă, fiind evidențiat pe bonul fiscal și impozitat cu 10%

Astfel, înainte de emiterea bonului fiscal, operatorii economici vor prezenta clienților o notă de plată unde va exista o rubrică specială pentru bacșiș. Clientul poate trece suma pe care dorește să o lase în plus, cu o valoare cuprinsă între 0 și maximum 15% din costul consumației.

„Mecanismul de plată, încasare și distribuire către angajați este extrem de simplu. Clientul alege valoarea bacșișului pe care vrea să-l plătească și indică pe nota de plată fie suma procentuală fie suma absolută. Suma urmează a fi trecută distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic prestator al serviciului.

Acesta din urma asigură distribuirea integrală a bacșișurilor adunate către angajați, iar la data plății reține impozitul de 10% si îl virează la bugetul de stat. Deci, angajatul nu va fi obligat să facă nimic în plus fata de momentul actual, doar sa înmâneze clientului nota de plată”, a declarat Bogdan Huțucă, președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Traseul montan al autostrăzii A8, în execuție în cursul acestui an

În situația în care, pe lângă bonul fiscal, se va solicita și factură, valoarea bacșișului va fi evidențiată distinct și pe aceasta.

Sumele provenite din încasarea bacşişului se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii folosind un analitic distinct şi se distribuie integral salariaţilor, pe baza unei evidenţe nominale a acestora.

„Operatorii economici stabilesc printr-un regulament intern procedura şi modalitatea de distribuire, către salariaţi, a sumelor provenite din încasarea bacşişului”, potrivit amendamentului admis la proiect al deputatului Bogdan Huţucă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Valoarea tichetelor pentru Programul Rabla Plus ar putea fi înjumătățită, printr-un proiect propus de Ministerul Mediului

Un alt amendament admis la proiectul de lege precizează că „din punct de vedere fiscal, sumele provenite din încasarea bacşişului de la client de către operatorul economic nu pot fi asimilate unui element de natura veniturilor pentru acesta din urmă, iar distribuirea acestora către salariaţi nu poate fi asimilată unui element de natura cheltuielilor”.

Totodată, legea prevede și că bacșișul poate fi plătit atât numerar, cât și cu cardul. De asemenea, le va fi interzis operatorilor economici „să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacşişului”.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiții de peste 20 de miliarde de euro în infrastructura de transport din România până în 2030

Cei care nu vor respecta prevederile noii legi vor fi sancționați cu amendă de la 2000 la 4000 lei.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top