Connect with us

Despre leadership prin valori, responsabilitate și educație

MixCollage 27 Mar 2025 10 16 AM 6504 - Moldova Invest

Național

Despre leadership prin valori, responsabilitate și educație

Cea mai recentă ediție a podcastului „Șlefuitorii de visuri”, moderat de Cristina Chiriac, președinte CONAF și antreprenor, l-a avut ca invitat pe Felix Pătrașcanu, co-fondator FAN Courier

Discuția a gravitat în jurul unor valori fundamentale – libertate, bun-simț și responsabilitate – esențiale atât în antreprenoriat, cât și în viața de zi cu zi. Totodată, conversația a adus în prim-plan provocările viitorului și modul în care antreprenorii pot influența dezvoltarea societății prin leadership și educație.

Educația viitorului: valori morale și lucru în echipă

Unul dintre subiectele centrale ale conversației a fost educația tinerilor și modul în care aceștia trebuie pregătiți pentru meseriile viitorului. Într-o eră în care tehnologia și inovația transformă constant piața muncii, pregătirea tinerilor nu mai poate fi strict legată de competențe tehnice, ci trebuie să includă principii etice și morale care să le ghideze deciziile.

Felix Pătrașcanu a subliniat că, deși nu putem anticipa numele joburilor viitoare, putem educa noile generații să aibă un set de valori care să le permită să se adapteze la schimbări:

Moldova Invest îți recomandă și ...   România solicită fonduri europene de 77 milioane de euro pentru proiecte de infrastructură transfrontalieră cu Republica Moldova

„Numele joburilor viitoare încă nu le cunoaștem. Ce-i învățăm pe acești copii? Eu cred că va trebui să-i învățăm valorile morale”, a spus el, accentuând importanța unor principii etice solide în educația tinerilor.

Cristina Chiriac a intervenit, reafirmând importanța acestui aspect: „Și ne întoarcem din nou la valori, vezi?”

Continuând discuția, Pătrașcanu a evidențiat o altă problemă esențială în societatea actuală: lipsa spiritului de echipă, chiar și în rândul profesioniștilor bine pregătiți.

„Trebuie să-i învățăm să lucreze în echipă. Avem o mare problemă cu o mulțime de oameni cu MBA-uri, dar care nu colaborează eficient. Parcă am avea ceva în genă care ne face individualiști. Să învățăm să fim inovativi cât mai mult, să ne pese un pic de ceilalți. Fac cursuri pe niște sute de mii de euro în companie pentru mentalitate deschisă. Pentru a face să înțeleagă pe managerii mei că cel din fața ta este foarte important. Și tu ești important, dar doar în context cu ceilalți.”

Mentalitatea deschisă și importanța celuilalt

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan: Vrem să venim până în septembrie cu aplicația unică a statului, prin care oamenii pot să interacționeze cu statul 24 de ore pe zi, șapte zile din șapte

Într-o lume din ce în ce mai interconectată, mentalitatea deschisă devine o condiție esențială pentru succes, atât în afaceri, cât și în viața personală. Felix Pătrașcanu a explicat cum, în compania sa, se investesc resurse semnificative în dezvoltarea acestei perspective în rândul angajaților.

„E o chestie până la urmă toată creștină. E vorba despre mine, să fiu eu, să fiu… Nu, ești tu. Ești important tu ca persoană în context cu ceilalți. Ridicându-i pe ceilalți te ridici automat pe tine la un anumit standard. Da? E o chestie creștină. Iisus o spune foarte des. De acolo pleacă și mentalitatea asta deschisă”, a afirmat el, subliniind rolul pe care valori precum empatia și colaborarea le joacă în succesul unei echipe.

Rolul antreprenorilor în societate

Un alt subiect esențial al discuției a fost impactul pe care antreprenorii îl pot avea asupra societății. Dincolo de crearea de locuri de muncă și contribuția economică, antreprenorii au responsabilitatea de a modela viitorul printr-un leadership bazat pe principii autentice.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Premierul Marcel Ciolacu admite întârzierile în accesarea fondurilor PNRR: „Anii 2025 și 2026 sunt definitorii”

Felix Pătrașcanu a subliniat necesitatea unei schimbări de perspectivă în ceea ce privește colaborarea și recunoașterea valorii fiecărui individ:

„Avem o mare problemă în a-i face pe acești oameni să lucreze împreună, să vadă importanța și măreția din fața celuilalt și, mai mult, profesorii să vadă măreția din fiecare elev”, a spus el, punând accent pe rolul fundamental al educației în formarea unei societăți mai echilibrate.

Discuția din cadrul podcastului „Șlefuitorii de visuri” a fost o reflecție profundă asupra modului în care putem construi o societate mai responsabilă, mai unită și mai axată pe valori autentice. Felix Pătrașcanu a oferit nu doar o perspectivă de business, ci și o lecție despre ce înseamnă să fii un lider autentic într-o lume în continuă schimbare.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top