Connect with us

Diferențele de TVA pentru cooperativele agricole, ELIMINATE! Adaosuri limitate la 5% pentru produsele de bază

cooperative - Moldova Invest

Național

Diferențele de TVA pentru cooperativele agricole, ELIMINATE! Adaosuri limitate la 5% pentru produsele de bază

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care elimină diferențele de TVA pentru cooperativele agricole și introduce limite de adaos comercial de maxim 5% pentru anumite produse de bază

Scopul acestei legi este de a contracara creșterea excesivă a prețurilor la produsele agricole și alimentare și de a reduce obligațiile fiscale ale cooperativelor agricole. Organul fiscal va anula automat obligațiile fiscale, inclusiv TVA-ul pentru achizițiile de utilaje agricole, fără a fi necesară o cerere din partea cooperativelor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiție la nivelul județului Vaslui! Peste 61 de milioane de lei pentru modernizarea Drumului Județean Tanacu–Zgura

Această inițiativă a fost determinată de creșterea prețurilor la energie și gazele naturale pe plan global, ca urmare a agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei. Impactul asupra costurilor resurselor esențiale pentru agricultură, cum ar fi îngrășămintele, combustibilii și pesticidele, a avut consecințe negative asupra securității alimentare și prețurilor la nivel mondial.

Legea impune limitarea adaosului comercial practicat de procesatori la maxim 20% față de costul de producție, iar în lanțul de distribuție adaosul cumulat nu poate depăși 5%. Comercianții la vânzarea cu amănuntul pot aplica un adaos de maxim 20%, inclusiv remizele și risturnele stabilite în legislația privind practicile comerciale neloiale.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Peste 750 de milioane de lei, puși la bătaie de MDLAP, pentru modernizarea infrastructurii din 33 de judeţe

Pentru produsele agricole și alimentare care nu sunt procesate sau abatorizate, adaosul comercial este limitat la 5% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile prevăzute de lege.

Aceste măsuri sunt valabile până la 31 ianuarie 2024 și interzic refacturarea produselor menționate, precum și impunerea unor comisioane mari pentru tichetele de masă utilizate la achiziționarea produselor alimentare.

Operatorii economici sunt obligați să asigure disponibilitatea adecvată a produselor specificate în anexa legii pe durata aplicării acesteia.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Gigantul BP intră în piața din România prin cel mai mare dezvoltator de energie solară din Europa


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top