Connect with us

Dinamica economică în 2024: Proiecții CFA România pentru leu, euro, și inflație

61933759 - Moldova Invest

Național

Dinamica economică în 2024: Proiecții CFA România pentru leu, euro, și inflație

În 2024, conform Asociației CFA România, proiecțiile indică o depreciere a leului față de euro la un curs de peste 5 lei, conform cursului BNR, în timp ce inflația se estimează că va atinge 6,28%

În ceea ce privește încrederea macroeconomică, aceasta a înregistrat o creștere de 5,6 puncte, atingând 53,0 puncte, datorită unei creșteri în ambele componente ale indicatorului.

Adrian Codîrlaşu, vicepreședintele Asociației CFA România, a menționat că anticipările pentru redresarea economică în 2024, susținute de majorările cheltuielilor publice, au condus la sporirea încrederii în economie. De asemenea, deși procesul de scădere a inflației va continua, ritmul său va fi mai lent, cu o prognoză de inflație estimată la peste 6% la finalul anului viitor. Principala provocare în menținerea procesului de scădere a inflației rămâne politica fiscală.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiție de aproape 10 milioane de euro într-o nouă fabrică de produse de curățenie din Parcul Industrial Miroslava

Anticipările pentru inflație pe termen de 12 luni (noiembrie 2024) au înregistrat o scădere, situându-se la o valoare medie de 6,28%.

În ceea ce privește cursul de schimb euro/leu, peste 76% dintre participanți prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Proiecțiile indică o valoare medie a cursului de schimb de 5,0097 lei pentru un euro în următoarele 6 luni, iar pentru următoarele 12 luni, se estimează o valoare medie a cursului de schimb de 5,0541 lei pentru un euro.

Moldova Invest îți recomandă și ...   BNR a decis să mențină dobânda cheie la nivelul de 7% pentru 2024

În ceea ce privește prețurile locuințelor, 47% dintre participanți anticipează o scădere a acestora, în timp ce tot 47% prevăd o stabilitate în următoarele 12 luni. De asemenea, majoritatea (58%) consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, în timp ce 29% cred că sunt evaluate corect.

Proiecțiile pentru deficitul bugetului de stat din acest an se situează la o valoare medie de 5,6%. Pentru anul 2023, prognoza de creștere a PIB real se situează la 2,0%.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Datele agenției internaționale Agricensus arată că România este pe locul al doilea în Europa la importul de grâu UCRAINEAN

Datoria publică, exprimată ca procent în PIB, este anticipată să crească la 53% în următoarele 12 luni.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top