PSD și PNL au reușit să ajungă la o înțelegere de principiu cu privire la mai multe măsuri, cum ar fi impozitarea proprietăților scumpe sau TVA-ul pentru HORECA, care au generat tensiuni în cadrul Coaliției, conform unor surse din cadrul Guvernului
Una dintre măsurile pentru care există o înțelegere de principiu se referă la TVA-ul în sectorul HORECA, unde rata TVA nu se va schimba în acest an. Cu alte cuvinte, nu va exista o creștere bruscă de la 9% la 19%. În schimb, discuția s-a concentrat asupra unei creșteri anuale a acestei taxe pe valoarea adăugată, ajungând la 19% până în 2026.
O măsură care a divizat Coaliția este impozitarea suplimentară a proprietăților de peste 500.000 de euro. Procentul a fost redus de la 1% la 0,3% din valoarea acesteia. Liberalii nu doreau deloc această impozitare, argumentând că nu ar putea fi aplicată, în timp ce social-democrații insisteau asupra aplicării acesteia.
Se preconizează că va exista și o impozitare mai substanțială pentru mașinile scumpe, evaluate la peste 75.000 de euro (redusă de la 100.000 de euro), procentul sau suma pentru impozitare urmând să fie încă stabilite.
Nu vor mai exista facilități fiscale pentru industria construcțiilor și industria alimentară, ceea ce înseamnă că acestea vor contribui la asigurările de sănătate. Pentru profesioniștii din domeniul IT, impozitul pe venit va fi aplicat doar pentru sumele care depășesc 10.000 de lei brut.
Potrivit informațiilor de la “Adevărul,” vor exista și două praguri pentru microîntreprinderi. Rata impozitului va fi de 1% pentru veniturile de până la 300.000 de lei, în timp ce 3% va fi aplicat veniturilor de până la 500.000 de euro anual.
Pe de altă parte, potrivit surselor din cadrul Coaliției, s-a ajuns la un acord final pentru menținerea impozitului pe dividende la 8%, în loc de majorarea la 10%.
Prezentarea Măsurilor la Bruxelles
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, va efectua o vizită de lucru la Bruxelles pentru a discuta cu reprezentanții Comisiei Europene cu privire la ordonanțele de urgență privind reducerile bugetare și măsurile fiscale înainte de aprobarea acestora de către Guvern, potrivit surselor guvernamentale.
Conform surselor citate de Adevărul, ministrul Finanțelor va discuta și ajustările bugetare cu oficialii europeni, pe care Executivul de la București este așteptat să le aprobe în luna septembrie.
De asemenea, se preconizează că Boloș va prezenta un proiect de act normativ care vizează combaterea evaziunii fiscale.
După 21 august, ministrul Muncii, Simona Bucura, va călători și ea la Bruxelles pentru a prezenta reprezentanților CE proiectul de lege privind pensiile speciale, cu amendamentele făcute în conformitate cu decizia CCR și stadiul reformei în domeniu, precum și pentru discuții privind angajamentul de a aloca 9,4% din PIB pentru pensii.
Conform acelorași surse, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, va avea și el întâlniri de lucru la Comisia Europeană, unde va discuta aspecte legate de renegocierea PNRR, cum ar fi capitolul REPower EU, prin care România ar primi 1,7 miliarde de euro în plus în sectorul energetic, și reducerea unor granturi cu 2,1 miliarde de euro.
După aceste vizite, premierul Marcel Ciolacu va călători la Bruxelles pentru finalizarea discuțiilor privind PNRR, precum și pentru discuții privind deficitul bugetar asumat pentru acest an, care este de 4,4%.