Connect with us

Drepturi extinse la angajații cu salariu minim brut conform unei modificări aprobate a Codului Muncii

angajati - Moldova Invest

Național

Drepturi extinse la angajații cu salariu minim brut conform unei modificări aprobate a Codului Muncii

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Conform unei modificări aprobate a Codului Muncii, angajatorii care plătesc salariul minim brut sunt obligați să achite sumele chiar și atunci când angajații nu își pot desfășura activitatea. Totuși, această prevedere se aplică doar în anumite condiții.

În conformitate cu o modificare aprobată a Codului Muncii, angajatorii care plătesc salariul minim brut sunt obligați să achite sumele chiar și atunci când angajații nu își pot desfășura activitatea. Această prevedere se aplică însă doar în anumite condiții.

Guvernul a transpus în legislația națională prevederile Directivei (UE) 2022/2041 a Parlamentului European, care introduce și o modificare a Codului Muncii referitoare la salariile minime adecvate în UE. Astfel, conform articolului 164 din Codul Muncii, angajatorii care plătesc salariul minim brut sunt obligați să garanteze în plată salariul brut lunar cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe țară. Aceste dispoziții se aplică chiar și în cazul în care salariatul este prezent la locul de muncă, în timpul programului, dar nu își poate desfășura activitatea din motive care nu îi sunt imputabile, cu excepția grevei.

Angajatorul este obligat să garanteze în plată salariul brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe țară. Aceste dispoziții se aplică şi în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să își desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepția grevei”.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Sebastian Burduja: „Susținem primăriile și instituțiile publice să-și asigure independența energetică”

Situațiile în care se aplică plata salariului minim brut în absența muncii efective

Avocatul Marius Cătălin Preduț explică că modificările vizează situațiile în care salariatul nu mai poate să se prezinte la locul de muncă din motive ce nu îi pot fi imputate. Acestea includ urgente neprevăzute care afectează atât salariatul în sine, cât și membrii familiei acestuia, persoanele cu care locuiește, animalele din gospodărie sau chiar gospodăria în sine.

Conform prevederilor legale, salariul minim brut trebuie plătit chiar și atunci când salariatul nu poate să muncească efectiv. Aceasta se aplică în următoarele situații admise:

Prevederile au în vedere situațiile în care salariatul este pus în imposibilitate, dincolo de vreo culpă sau voință a acestuia, de a se mai prezenta la locul de muncă. Sunt avute în vedere cazurile în care apar situații urgente neprevăzute. Care privesc atât persoana salariatului, cât și membri ai familiei acestuia. Dar și persoane care locuiesc cu acesta, animalele din gospodăria sau chiar gospodăria în sine“, a explicat avocatul Marius Cătălin Preduț.

Moldova Invest îți recomandă și ...   BNR lansează o nouă monedă în România

Conform acestuia, salariatul trebuie să justifice situația pentru a beneficia de acest drept.

Nu este suficientă apariția și invocarea unei situații neprevăzute, de urgență familială, cauzată de boală sau de accident. Este necesar a se justifica și faptul că prezența și implicarea salariatului erau necesare imediat”, a precizat Preduț.

Avocatul Marius Cătălin Preduț a enumerat mai multe tipuri de situații neprevăzute admise. Printre acestea se numără apariția calamităților naturale care pot cauza pagube materiale sau pot amenință sănătatea și securitatea membrilor familiei.

De asemenea, poate fi vorba de calamități care pot pune în pericol sănătatea și securitatea membrilor de familie. Sau a persoanelor care locuiesc împreună cu salariatul. Alte situații de forță majoră sunt bolile și accidentele. Dar și orice evenimente care, apărute intempestiv, impun cu urgență prezența salariatului”, a mai explicat Preduț.

Salariatul poate lipsi 10 zile lucrătoare pe an

Conform Codului Muncii, salariatul poate absenta maxim 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic, indiferent de vechimea în muncă sau de timpul lucrat. Aceste absențe sunt considerate justificate, iar angajatorul nu poate aplica sancțiuni disciplinare salariatului în acest caz. În schimb, salariatul are obligația de a recupera zilele în care a absentat justificat. Potrivit modificărilor preconizate, angajatorul este obligat să asigure salariul cuvenit salariatului pentru perioada de absență.

Moldova Invest îți recomandă și ...   INS: Producţia de carne, lapte şi produse lactate din unităţile industriale în anul 2023

Aceste absențe sunt considerate justificate. Angajatorul nu poate dispune sancționarea disciplinară a salariatului. Potrivit modificarilor preconizate, are și obligația de a-i asigura salariul cuvenit. În schimb, salariatul va avea obligația de a recupera zilele în care a absentat justificat”, a mai explicat avocatul Marius Cătălin Preduț.

„În cazul în care, nemotivat sau cu rea credință, salariatul nu acceptă acordul propus de către angajator pentru recuperarea zilelor de absență justificată de apariția unei situații neprevăzute, salariatul poate fi cercetat și sancționat disciplinar pentru nerealizarea normei de muncă. Potrivit dispozițiilor prezentului articol, norma de muncă trebuie realizată de către salariat conform celor stabilite de către angajator.”, a mai spus Marius Cătălin Preduț.

Codul Muncii urmează fie amendat de un nou proiect de lege ce are în vedere transpunerea în legislația națională a prevederilor Directivei (UE) 2022/2041 a Parlamentului European și a Consiliului privind salariile minime adecvate în Uniunea European. Termenul limită pentru această transpunere este 15 noiembrie 2024. Vineri, proiectul a fost aprobat de Guvern și urmează să fie supus adoptării de către Parlamentul României în regim de urgență.

 

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top