Connect with us

Drumul expres Budapesta-Békéscsaba ajunge la granița cu România!

grindeanu si szjiarto - Moldova Invest

Național

Drumul expres Budapesta-Békéscsaba ajunge la granița cu România!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, și ministrul român al Transporturilor, Sorin Grindeanu, au semnat un acord crucial pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere între cele două țări! Potrivit acordului semnat marți la București, se va stabili conexiunea între Drumul Expres Salonta și Békéscsaba-Méhkerék, ceea ce va facilita circulația rutieră între cele două țări.

Drumul expres face parte din proiectul Arad-Oradea și este programat să fie finalizat în România până în anul 2026. Consiliile județene Bihor și Arad sunt responsabile pentru implementarea proiectului, care va avea un impact major asupra economiei și turismului din ambele țări. Drumul va deschide noi posibilități pentru comerț și dezvoltare economică în zonă.

Drumul expres Budapesta-Békéscsaba ajunge la granița cu România

Dezvoltarea colaborării între cele două ţări este imposibil de imaginat fără dezvoltarea legăturilor fizice dintre ţările noastre. În trecut am avut un obiectiv, şi anume că la fiecare cinci ani vom inaugura câte o conexiune de drum expres între cele două ţări. Am reuşit acest lucru în 2015, la fel şi în 2020. Succesul din 2025 este în etapa de pregătire, şi anume momentul în care vom conecta autostrada M3 din Ungaria cu sistemul de drum expres din jurul oraşului Satu Mare. Astăzi însă am asigurat succesul pentru anul 2030 deoarece am încheiat acordul cu privire la conexiunea numărul 4 de drum expres. Cheia acestui succes este faptul că noi, pe partea ungară, o să ducem drumul expres Budapesta-Békéscsaba până la graniţa cu România şi atunci va exista posibilitatea ca acest drum să se interconecteze cu drumurile expres din ţara dumneavoastră. Am convenit şi asupra punctului de trecere a frontierei, în Ungaria cei la Méhkerék deja se pregătesc”, a declarat, la semnarea acordului, Péter Szijjártó.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Guvernul va investi 2,5 MILIARDE DE EURO în construirea unui oraș pentru militarii NATO din baza de la Kogălniceanu

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a explicat că viitorul drum va face legătura pe o lungime de 9,8 kilometri între Salonta şi graniţă, drumul fiind parte a proiectului Arad-Oradea.

Cum bine ştiţi, s-au descentralizat multe din proiectele de acest tip către autorităţile locale, iar acest proiect de drum expres Arad-Oradea cu varianta aceasta de trecere a graniţei se află în gestiunea autorităţilor locale: Consiliul Judeţean Bihor şi Consiliul Judeţean Arad. Noi suntem doar pe post de a finanţa aceste proiecte, ei le implementează. În vara acestui an vom avea acordul de mediu, din informaţiile pe care le am, ceea ce e un lucru dificil cred că nu doar în România şi, pe termenele pe care colegii din Bihor şi din Arad ni le-au transmis, undeva în octombrie se va finaliza proiectul tehnic astfel încât să putem lansa în licitaţie execuţia până la sfârşitul acestui an. Iar termenul de finalizare a întregului proiect este 2026, deci mai repede decât 2030, aşa că trebuie să ne gândim şi la următorul”, a afirmat Sorin Grindeanu.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Un nou ajutor de stat prin AGRO PLUS și RURAL PLUS! Buget total de 2,5 miliarde de euro!

El a subliniat, deasemenea, că a mulţumit pentru sprijinul primit din partea Ungariei în problema Schengen, susținând că acest sprijin a fost „unul puternic, pe care noi l-am simţit”.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top