Connect with us

Electrica atinge o capitalizare de piață de peste 5,2 miliarde de lei la aniversarea a zece ani de la listarea la Bursa de Valori București și London Stock Exchange

Electrica 10 ani de la listare - Moldova Invest

Național

Electrica atinge o capitalizare de piață de peste 5,2 miliarde de lei la aniversarea a zece ani de la listarea la Bursa de Valori București și London Stock Exchange

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Societatea Energetică Electrica a înregistrat tranzacții în valoare de aproximativ 6,2 miliarde de lei în ultimii zece ani, din care aproximativ 4,6 miliarde de lei provin după oferta publică inițială (IPO) de acum zece ani. Aceasta reprezintă 4,7% din lichiditatea totală înregistrată pe Piața Principală a Bursei de Valori București în această perioadă, conform unui comunicat al companiei emis cu ocazia aniversării.

Pe 4 iulie 2014, Electrica a realizat cea mai mare ofertă publică inițială din istoria Bursei de Valori București, atrăgând aproape 2 miliarde de lei (444 milioane euro), consolidându-și astfel poziția de lider în sectorul energetic al României.

Grupul Electrica este un actor principal pe piața distribuției, furnizării și producției de energie electrică din România, servind aproximativ 3,9 milioane de consumatori și având o acoperire națională în trei zone pentru distribuția energiei: Transilvania Nord, Transilvania Sud și Muntenia Nord. Compania este, de asemenea, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii energetice din țară.

De la privatizarea majoritară și listarea pe bursele de valori din București și Londra în iulie 2014, Electrica este singura companie românească listată în domeniul distribuției și furnizării de energie electrică.

În prezent, acțiunile companiei sunt deținute în proporție de 48,7% de statul român prin Ministerul Energiei, 45,4% de persoane juridice și 5,7% de persoane fizice.

Grupul Electrica joacă un rol crucial pe piața românească de distribuție, furnizare și producție a energiei electrice, fiind unul dintre principalii actori în sectorul serviciilor energetice. Compania deserveste aproximativ 3,9 milioane de utilizatori și operează la nivel național, cu structuri organizatorice în trei zone pentru distribuția energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud și Muntenia Nord. De asemenea, Electrica acoperă întreaga țară în ceea ce privește furnizarea de energie electrică, oferind și servicii de întreținere și alte servicii energetice.

Chiar și după 10 ani, IPO-ul Electrica rămâne cea mai mare ofertă publică primară inițială din istoria pieței de capital din România, iar pentru a marca momentul, Alexandru Chiriță, CEO Electrica, împreună cu echipa și cu reprezentanți ai autorităților și ai pieței de capital au deschis astăzi ședința de tranzacționare.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Echilibrarea sistemului energetic: provocările și soluțiile pentru tranziția către surse regenerabile în România

Este o mare onoare să celebrăm 10 ani de la listarea pe Bursa de Valori București și London Stock Exchange, un moment care evidențiază angajamentul nostru constant față de transparență, excelență și sustenabilitate. Acest deceniu de realizări nu ar fi fost posibil fără încrederea și sprijinul acționarilor noștri, al partenerilor strategici, al clienților și, mai ales, al echipei care muncește cu pasiune pentru a transforma viziunea noastră în realitate. Privim cu încredere și entuziasm către viitor, continuând să investim în tehnologii inovatoare și să ne perfecționăm serviciile, pentru a rămâne un pilon de bază și un model de excelență al sectorului energetic din România”, a declarat Alexandru Chiriță, CEO Electrica.

Fondurile de pensii private controlează aproximativ 25% din acțiunile de pe piață

În cei 10 ani de la listare, Electrica a înregistrat o creștere semnificativă, dublând numărul acționarilor de la 7.000 în 2014, la peste 13.700 în 2024. De asemenea, fondurile de pensii din Pilonul II și Pilonul III dețin împreună peste 24% din totalul acțiunilor, fiind al doilea cel mai mare acționar după statul român. Până în prezent, tranzacțiile acțiunilor Electrica au totalizat aproximativ 6,2 miliarde de lei (din care aproximativ 4,62 miliarde de lei tranzacții post IPO), reprezentând astfel 4,7% din lichiditatea înregistrată în ultimii 10 ani pe Piața Principală a Bursei de Valori București. Aceste realizări au atras un portofoliu diversificat de investitori internaționali, contribuind esențial la promovarea României la statutul de Piață Emergentă. Acțiunile Electrica fac parte din indicii principali ai BVB și sunt incluse în indicii MSCI pentru Piețe de Frontieră și FTSE Russell pentru Piețe Emergente.

Listarea Electrica a reprezentat un moment de referință pentru Bursa de Valori București și pentru piața de capital locală, atât prin mărimea ofertei publice de la acea dată, cât și prin evoluția companiei la bursă din ultimul deceniu. Prin listarea principalelor companii energetice românești, autoritățile au pus bazele dezvoltării sectorului energetic local pe baza unor principii esențiale ale pieței de capital: încredere, transparență, aplicarea principiilor de guvernanță corporativă. Piața de capital locală s-a transformat major în ultimii 10 ani, iar Electrica a făcut parte din această transformare”, a declarat Adrian Tănase, director general BVB.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Veniturile totale medii lunare pe persoană s-au cifrat la 3.210 lei în T1, în timp ce cheltuielile au fost de 2729 lei

Electrica are în prezent o valoare de piață de peste 5,2 miliarde de lei, reflectând o creștere impresionantă de aproape 146% în ultimii doi ani – de la minimul istoric de 6,10 lei atins în septembrie 2022, la maximul istoric de 15 lei atins în iunie 2024.

Modernizarea infrastructurii energetice de către Electrica în ultimii 10 ani

În decursul celor 10 ani de la listare, Electrica a investit peste 6 miliarde de lei în modernizarea și extinderea infrastructurii energetice, consolidând serviciile sale pentru clienți prin îmbunătățiri semnificative în calitate și fiabilitate. Compania a alocat 752 milioane de lei pentru achiziționarea pachetelor minoritare în filialele de distribuție și furnizare, precum și peste 100 milioane de lei în proiecte de energie regenerabilă, respectând angajamentele asumate în cadrul IPO-ului. De asemenea, Electrica a atras finanțări nerambursabile în valoare de 250 de milioane de euro prin Fondul de Modernizare, stabilind un record în domeniu.

Performanța financiară și contribuția la economie

Dividendele cumulate în această perioadă au depășit 2 miliarde de lei, oferind investitorilor un randament stabil și atractiv, chiar și în contextul fluctuațiilor pieței, cu excepția ultimilor 2 ani. Acționarii care au investit în IPO-ul din 2014 au beneficiat de un câștig total de peste 90%, incluzând 53,8% din dividende și 36,4% din aprecierea acțiunilor. Aceasta a generat o rată de creștere compusă anuală de 6,64%, depășind inflația medie anuală din perioadă, care a fost de 3,96%.

Implicarea în guvernanță corporativă și responsabilitate socială

După listare, Electrica a implementat un plan robust pentru guvernanța corporativă, devenind pionier în publicarea Raportului de Sustenabilitate începând cu 2016, înainte ca acesta să devină o cerință legală. În prezent, compania este cel mai mare angajator din sectorul energetic din România, oferind locuri de muncă pentru aproape 8.000 de angajați.

Electrică a colaborat cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru a optimiza activitățile în toate segmentele sale, consolidând practicile de guvernanță corporativă și responsabilitate față de mediu și comunitate. Investițiile în programele de responsabilitate socială au crescut semnificativ după listare, reflectând angajamentul continuu al companiei față de sustenabilitatea mediului și implicarea în comunitate.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Potrivit unui studiu realizat de Energy Policy Group (EPG) România poate atinge un mix energetic complet decarbonizat până în 2040

Lansarea Fundației Electrica și a proiectului „Energia copiilor, lumina viitorului!”

Cu ocazia aniversării a 10 ani de la listarea la Bursa de Valori București și London Stock Exchange, Electrica anunță lansarea Fundației Electrica și a proiectului „Energia copiilor, lumina viitorului!”. Scopul fundației este să sprijine persoanele din categorii sociale vulnerabile și să contribuie la bunăstarea comunităților locale, concentrându-se pe educație, sănătate, protecția mediului și combaterea sărăciei energetice.

Primul proiect al fundației, „Energia copiilor, lumina viitorului!”, vizează ajutorarea copiilor din comunitățile afectate de sărăcia energetică extremă. În România, conform datelor Observatorului Român al Sărăciei Energetice, două din zece gospodării consumă energie sub media națională, iar peste 4.700 de copii trăiesc în locuințe fără acces la energie electrică.

Proiectul urmărește distribuirea a peste 5.000 de lămpi solare, denumite simbolic „Licurici”, către copiii din aceste gospodării, oferindu-le acces la o sursă de lumină sigură și sustenabilă.

Aceste lămpi solare vor permite copiilor să-și continue studiile și să desfășoare alte activități alături de familie și după lăsarea întunericului, contribuind astfel la reducerea abandonului școlar și îmbunătățirea calității vieții în comunitățile vulnerabile. Proiectul se concentrează pe implementarea în etape succesive în comunități din diverse regiuni ale țării, începând cu Satu Mare, Alba, Bistrița-Năsăud și Suceava.

Fundația Electrica încurajează implicarea comunității și a companiilor în sprijinirea acestui proiect de importanță vitală pentru viitorul copiilor din România.

Prin implementarea acestor proiecte, Electrica nu doar că își onorează angajamentele asumate față de comunitate și mediul înconjurător, dar și demonstrează rolul său activ în promovarea bunăstării sociale și economice în România. Încurajarea implicării comunității și a altor entități în sprijinirea acestor inițiative este esențială pentru succesul continuu al acestor programe de responsabilitate socială.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top