Connect with us

Enel a anunțat în mod oficial ieșirea din România în 2023

ENEL PIGNOLONI CARLO - Moldova Invest

Național

Enel a anunțat în mod oficial ieșirea din România în 2023

Enel plănuiește ieșirea din România anul viitor, potrivit unui raport prezentat presei cu ocazia conferinţei Capital Markets Day

Potrivit prezentării susținute de directorul general al Enel, Francesco Starace, la Milano, la evenimentul anual al companiei, “Capital Markets Day”, grupul italian ntenționează să iasă în 2023 de pe piața din România.
Ieșirea face parte din strategie de repoziționare strategică a grupului, care în 2023 mai presupune ieșirea din Peru și Argentina.
„Anul de referință al strategiei de eficientizare pe termen lung a grupului este preconizat a fi 2023. În mod specific:
  • activitățile din Europa se vor concentra în jurul Italiei și Spaniei, cu vânzarea activelor din România;
  • în America Latină, Grupul se așteaptă să se retragă din Peru și Argentina;
  • unele zone geografice, cum ar fi Australia și Grecia, se așteaptă să fie adăugate la modelul de administrare de tip Stewerdship;
  • se preconizează că se va cristaliza valoarea portofoliului de gaze din Spania;
  • se așteaptă ca activele din Ceará să fie vândute pentru a se concentra mai mult pe rețelele de distribuție din mega-orașe (Rio și São Paulo);
  • se va cristaliza, de asemenea, valoarea altor active regenerabile minore care nu sunt legate de baze de clienți importante în aval”, arată Enel.
Moldova Invest îți recomandă și ...   Directorul CNAIR despre A7: Sunt șanse ca anul acesta să circulăm de la Bacău la București pe autostradă

Deși compania italiană a intenționat să vândă și acum trei ani operațiunile din România, acest lucru nu s-a mai concretizat, reprezentanții anunțând că vor „suprainvesti”. Gigantul energetic PPC Grecia are avantajul că actualul CEO a fost șef al Enel România, deci cunoaște foarte bine compania.

Și mai recent, luna aceasta, mai multe surse au declarat pentru Bloomberg că grupul italian de utilităţi Enel SpA analizează noi vânzări de active din afara Italiei, în ideea de a-şi reduce datoriile de 70 de miliarde de euro şi a putea finanţa noi investiţii.

În România, Enel are aproximativ 3.100, oferind servicii unui număr de circa 3 milioane de clienți. Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de aproximativ 130.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție.

Enel Energie și Enel Energie Muntenia sunt printre principalii furnizori de energie din țară, iar oferta lor include atât electricitate și gaze naturale, cât și servicii de asistență pentru casă.

Enel Green Power România este unul dintre cei mai mari producători de energie regenerabilă din țară, cu o capacitate instalată de 534 MW prin cele 12 instalații eoliene și fotovoltaice situate în Dobrogea, Banat, Oltenia și Muntenia.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ion ȘTEFANOVICI: „România are nevoie de o reformă morală, nu doar de una administrativ-teritorială”

Enel X România este parte din Enel X, linia de afaceri globală a Enel dedicată dezvoltării de produse inovatoare și soluții digitale

Potrivit preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chirițoiu, plecarea Enel din România nu ar trebui privită ca o tragedie, iar clienţii nu vor fi afectaţi.

„Piaţa de energie trece printr-o perioadă dificilă. Este o criză care afectează şi companiile şi clienţii. Guvernul a luat măsuri, în decurs de un an au fost patru ordonanţe de urgenţă. Când e criză şi faci lucrurile în viteză, evident că nu totul iese perfect. S-au adus tot felul de corecţii şi sunt convins că putem discuta alte măsuri de corecţie a cadrului legal şi de a asigura cât se poate predictibilitatea operatorilor. Dar, din nou, e criză, nu ai cum să prevezi totul. Aceasta este provocarea momentului, să ajungem la o reglementare inteligentă în energie”, a spus Chiriţoiu.

El a arătat că, pe partea de furnizare, concurenţa are o importanţă redusă în această perioadă de criză.

„Enel era un operator în expansiune şi am apreciat poziţia lor în piaţă. Se schimbă proprietarul, nu dispare compania. Vă dau exemplul CEZ, care se numeşte în continuare CEZ, deşi proprietarul nu mai este compania din Cehia, ci un fond de investiţii australian localizat la Londra. Dar clienţii au contract cu compania CEZ şi primesc serviciile CEZ. Nu există niciun motiv pentru care vânzarea ar afecta clienţii. Ieşirea unei companii nu este o tragedie în sine, companiile vin şi ies. Repet, la CEZ, schimbarea mi s-a părut că a decurs bine, nu am văzut nicio schimbare în piaţă. Nu văd de ce ieşirea Enel ar trebui privită altfel decât ieşirea CEZ”, a completat Chiriţoiu.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Turismul românesc față în față cu birocrația românească

Grupul Enel şi-a planificat pentru anul viitor plecarea din România, potrivit unui raport prezentat presei cu ocazia conferinţei Capital Markets Day.

„Activităţile din Europa se vor concentra pe Italia şi Spania, în condiţiile în care vom ieşi din România”, a spus Alberto De Paoli, directorul financiar al companiei.

În America Latină, grupul intenţionează să se retragă din Peru şi Argentina, iar unele zone geografice, cum ar fi Australia şi Grecia, se aşteaptă să fie adăugate la modelul de administrare de tip Stewerdship, adică împreună cu un partener.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top