Connect with us

Eșec în fiscalizarea bacșișului. Statul a încasat mult mai puțin decât se aștepta!

bacsis restaurant home delivery chelneri bar barman reguli nescrsie eticheta - Moldova Invest

Național

Eșec în fiscalizarea bacșișului. Statul a încasat mult mai puțin decât se aștepta!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Eșecul în ceea ce privește fiscalizarea bacșișului este evident! Chiar dacă Guvernul își propune să atragă mai mulți bani la buget prin fiscalizarea bacșișului, tot nu reușește să colecteze taxele necesare.

În prima jumătate a anului, încasările statului din impozitarea bacșișului au fost de cinci ori mai mici decât estimările inițiale. În ciuda acestui fapt, Executivul plănuiește introducerea unor taxe noi, însă există incertitudini cu privire la capacitatea de a le colecta. Experții avertizează chiar că aceste măsuri ar putea conduce la o creștere a economiei informale. În primul semestru, statul a reușit să colecteze sub 10 milioane de lei din impozitarea bacșișului, o sumă mult sub așteptări, având în vedere că se anticipa încasarea a 100 de milioane de lei până la finalul anului.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Eviden revine pentru a doua oară consecutiv la Black Sea Defense and Aerospace (BSDA) cu soluții inovatoare pentru apărare, industria aerospațială și siguranță publică

“Cred ca primul lucru pe care trebuie sa il faca Guvernul este imbunatatirea colectarii, deci cresterea gradului de conformare al operatorilor economici. Dupa ce se intampla acest lucru si suma colectata de Guvern este in media europeana, eu cred ca atunci in situatia in care bugetul nu este satisfacut atunci cred ca ar trebui sa se uite la povestea de taxe”, a declarat Daniel Mischie, director executiv City Grill.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Comuna SUCEVIȚA: un paradis turistic și cultural în continuă dezvoltare

Principalul obstacol constă în colectarea insuficientă a taxelor, conform opiniei experților. Bacșișurile plătite în numerar trec adesea neobservate de către organele fiscale. Pentru a combate acest fenomen, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a început să efectueze verificări minuțioase.

În luna iulie, ANAF a desfășurat peste 3600 de controale la diverse operatori economici, încercând să combată evaziunea fiscală. Aceste controale au condus la aplicarea de amenzi în valoare de 17 milioane de lei, ceea ce reprezintă o sumă mai mare decât cea încasată din impozitarea bacșișului în întregul semestru.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Care sunt încasările florăriilor de Mărțișor și Ziua Femeii? Câte buchete de flori achiziționează românii pe 1 și 8 martie?

Deși este evident că o colectare mai eficientă ar contribui semnificativ la bugetul de stat, Guvernul consideră că soluția este introducerea de taxe noi. Această măsură este susținută și de Banca Națională, care consideră că ar contribui la reducerea deficitului bugetar. Totuși, specialiștii argumentează că aceste noi taxe ar putea avea un efect opus și ar putea stimula economia informală.

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top