Connect with us

Facturile la energie ar putea crește cu 50%

facturi ieftine hidroelectrica - Moldova Invest

Național

Facturile la energie ar putea crește cu 50%

Noua variantă pentru modificarea Ordonanței pentru prețurile din energie ar putea elimina actualele plafoane de 0,68 lei/kWh și 0,8 lei/kWh

Prețul energiei electrice ar urma, astfel, să fie reglementat la 1,2 -1,3 lei kWh, sprijin în acest sens urmând să primească din partea statului doar persoanele cu venituri mici și medii.

Această propunere ar putea atrage creșterea facturilor cu până la 50% pentru cei care până acum s-ar fi încadrat în plafonul de consum de 255 de kW pentru care plăteau un preț de cel mult 0,8 lei/kWh.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, 31 octombrie 2022, că trebuie în continuare „o zonă de reglementare” în energie, cu un preţ maximal, menţionând că nu este vinovat el şi PSD că „cineva a vândut toată energia pe anul acesta şi aproape 60% din energia pe anul viitor”.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Primul cluster din cadrul procesului de negocieri al Republicii Moldova cu UE va fi inaugurat în aprilie

„Avem o inflaţie de aproape 15%, iar componenta principală de 75% din această inflaţie e din cauza preţului la energie. S-a venit în aprilie cu prima decizie şi am stopat creşterea de inflaţie. Mai mult, BNR a spus că dacă nu am fi făcut acest lucru am fi avut o inflaţie de 26%. Cred în continuare că trebuie să venim pe o zonă de reglementat, mai exact să găsim un preţ unic la energie din contractele pe care le are toată lumea şi zona casnică şi noncasnică şi IMM-uri şi zona industriei alimentare, de exemplu, dar şi marii consumatori.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Republica Moldova va elabora un plan de creștere economică pentru accesarea a 1,9 miliarde de euro din fonduri europene

Chiar dacă în zona de mari consumatori sunt doar 26.000 de angajaţi, pe orizontală vorbim de peste 500.000 de oameni care deservesc marii consumatori, pentru că în acest moment sunt preţuri şi de 4,5, de 5, de 6 pe KW/h”, a declarat Ciolacu, în Parlament, potrivit Agerpres.

El a completat și a subliniat faptul că statul român compensează preţurile, dar nu poate face acest lucru pentru ca unii să aibă profit de 3.000%.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Această autostradă va înlocui „drumul morții” de la ieșirea din București

„Statul român compensează, dar eu nu sunt obligat, asta e o aberaţie, să compensez preţurile speculative. Statul român trebuie să compenseze o dată zona de populaţie casnică, mai ales zona vulnerabilă, ca să depăşim cu toţii cu bine această iarnă şi să compenseze anumite ramuri din economie prioritare, cum este industria alimentară, de exemplu sau IMM-urile, unde 99% este capital românesc, dar nu compensezi ca tu să ai un profit de 3.000%.”

 

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top