Connect with us

Facturile la energie ar putea să se dubleze de anul viitor pentru anumite categorii de români

280083 ministerul energiei a lansat in dezbatere publica strategia energetica a romaniei 2025 2035 - Moldova Invest

Național

Facturile la energie ar putea să se dubleze de anul viitor pentru anumite categorii de români

Începând cu primăvara anului viitor, românii ar putea să se confrunte cu o dublare a facturilor la energie, întrucât va fi eliminată schema de plafonare actuală. Autoritățile pregătesc măsuri de sprijin pentru cei cu venituri mici în colaborare cu Ministerul Finanțelor și cel al Muncii. Astfel, aproximativ 5 milioane de consumatori care beneficiază de tarife reduse pentru consumuri sub 100 de kilowatt-oră lunar ar putea suporta o creștere semnificativă a costurilor începând din 2025, conform estimărilor furnizorilor de energie.

Din 2025, facturile acestora ar putea să se dubleze

Începând cu primăvara anului viitor, facturile la energie ar putea să se dubleze pentru milioane de români, odată ce va fi eliminată schema de plafonare existentă. Autoritățile promit măsuri de sprijin pentru cei cu venituri mici, însă consumatorii sunt îngrijorați de impactul majorărilor anticipate.

Românii plătesc în prezent între 0,68 RON și 1,3 lei pe kilowatt-oră, în funcție de consum. Cei care consumă sub 100 de kilowatt-oră lunar beneficiază de tarife reduse până pe 31 martie anul viitor, beneficiind majoritatea consumatorilor, aproximativ 5 milioane. Asociația Furnizorilor de Energie a estimat că, începând din 2025, facturile acestora ar putea să se dubleze.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Liliana AGHEORGHICESEI, Președintele Patronatelor IMM din Județul Suceava, despre provocările și oportunitățile pentru femeile antreprenor în contextul dezvoltării Autostrăzii A7

Acel plafon de 0,68 este nesustenabil în momentul de față. El ar însemna, în momentul actual, ar însemna o achiziție de energie la circa 20 lei pe KWh, ceea ce nu există pe pe piață”, spune Laurențiu Urluescu, președintele AFEER.

Astfel, consumatorii ar putea experimenta o creștere de cel puțin 30 de lei în facturile lor începând cu luna aprilie a anului viitor, conform avertismentelor furnizorilor.

Ce declară autoritățile

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, subliniază că autoritățile caută soluții echitabile în prezent:

Trebuie să avem măsuri țintite pentru consumatorii cu adevărat vulnerabili. Noi sprijinim toți consumatorii în funcție de nivelul de consum. Deci, dacă cineva deține un apartament în Primăverii și are consum de sub 100 de kilowați-oră pe lună, plătește același tarif ca o familie cu cinci copii din Ferentari”, explică Burduja.

Moldova Invest îți recomandă și ...   CNAIR anunță deschiderea a 198 de kilometri de drumuri de mare viteză și proiecte majore de infrastructură pentru 2024

În timp ce furnizorii susțin că plafonul maxim de 1,3 lei pe kilowatt-oră este mai ridicat decât prețurile de pe piață, autoritățile se confruntă cu un consum în creștere din cauza valului de caniculă care afectează România în ultimele zile.

Ministerul Energiei nu neagă posibilitatea acestei majorări, dar menționează că lucrează la o schemă de protecție pentru consumatorii vulnerabili. Restul cetățenilor vor plăti prețul real al pieței energetice.

Consumul de energie crește semnificativ seara în România, când oamenii ajung acasă și pornesc aparatele de aer condiționat sau ventilatoarele. În acele ore, costul energiei depășește 800 de euro pe megawatt-oră, situându-se la o medie de 213 euro pe megawatt-oră, cea mai mare din Europa.

România importă energie cu prețuri extrem de mari

România importă energie cu prețuri extrem de mari, plătind pe 15 iulie 207 euro pe megawatt-oră, de patru ori mai mult decât Franța și de zece ori mai mult decât Norvegia. Această situație este rezultatul lipsei de contracte pe termen lung și a dependenței de importuri în perioadele de caniculă, când producția internă din surse regenerabile scade.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Unitățile de învățământ special din județul Vaslui vor beneficia de dotări moderne

În ciuda acestor costuri ridicate, impactul asupra consumatorului casnic este limitat în prezent de plafonarea tarifelor, costurile suplimentare fiind suportate de stat. Însă distribuitorii avertizează că până în 2030, costurile de energie vor crește semnificativ din cauza investițiilor necesare pentru atingerea țintelor de mediu. Estimările indică o creștere de aproximativ 5 bani pe kilowatt-oră, proiectând un cost adițional de aproximativ 8 lei pentru un consum lunar mediu de 150 kilowatt-oră în anul 2030.

Prețurile pe 15.07.2024 în Europa:

  • România: 207 euro/MGW
  • Bulgaria: 191 euro/MGW
  • Austria: 71 euro/MGW
  • Germania: 77 euro/MGW
  • Danemarca: 67 euro/MGW
  • Belgia: 59 euro/MGW
  • Spania: 54 euro/MGW
  • Franța: 50 euro/MGW
  • Norvegia: 23 euro/MGW
  • Finlanda: 22 euro/MGW

Majorările viitoare ale prețurilor la energie, accentuate de necesitatea investițiilor în infrastructură, vor impune consumatorilor o adaptare la costuri mai ridicate, punând în lumină importanța diversificării surselor și a eficienței energetice pentru o sustenabilitate pe termen lung.

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top