Connect with us

Fermierii nu mai au încredere în Ciucă și îl cheamă la raport pe Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski!

fermieri - Moldova Invest

Național

Fermierii nu mai au încredere în Ciucă și îl cheamă la raport pe Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a fost invitat oficial în România de către Asociația Forța Fermierilor, pentru a lua la cunoștiință  situația dramatică în care se află fermierii români. Aceștia se confruntă cu o concurență neloială din partea produselor agricole din Ucraina, situație care a dus la pierderi financiare semnificative.

Premierul Nicolae Ciucă a reacționat prompt și a trimis o scrisoare către șefa Comisiei Europene, prin care îi cere să ia măsuri urgente pentru a sprijini fermierii români, însă aceștia nu mai au încredere și încearcă să ia situația în propriile mâini. Fermierii au nevoie urgentă de ajutor pentru a-și menține afacerile pe linia de plutire.

Comunicatul Asociației „Forța Fermierilor”

Asociația Forța Fermierilor a făcut un apel la autoritățile europene să ia măsuri împotriva concurenței neloiale din partea Ucrainei și să protejeze interesele fermierilor români. Este timpul ca Uniunea Europeană să acționeze și să ofere sprijin fermierilor săi, care sunt inima economiei agricole a României.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Guvernul va investi 2,5 MILIARDE DE EURO în construirea unui oraș pentru militarii NATO din baza de la Kogălniceanu

Asociaţia Forţa Fermierilor a susţinut, încă din primele zilele ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, că aceste existenţa acestor coridoare de transport sunt susţinute de către fermierii români, care înţeleg cât de importante sunt acestea pentru efortul de război al vecinilor noştri, însă niciodată nu a fost vorba ca aceste produse agricole să rămână în România, formula agreată şi comunicată la nivel european referindu-se strict la tranzit acestor cereale şi plante oleaginoase. Pentru că la nivelul Comisiei Europene a fost comunicată decizia unui al doilea pachet de sprijin pentru fermierii din Estul Europei, considerăm că este nevoie de o vizită în teren a comisarului european pentru Agricultură. AFF apreciază că este necesară o discuţie aici, în România, cu fermierii români, pentru ca Janusz Wojciechowski să poate înţelege şi să se poată convingă care este realitatea cu care se confruntă agricultorii noştri. Fără această deplasare de urgenţă a comisarului pentru Agricultură, România riscă iar să fie dezavantajată de calculele birocratice ale Comisiei Europene”, a precizat Asociaţia.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Guvernul României negociază cu o companie din Emiratele Arabe Unite investiții majore în energie regenerabilă

Comisarul Wojciehowski sunt convins că înţelege şi acceptă că nu este doar reprezentantul fermierilor polonezi sau bulgari. Este şi reprezentatul european al fermierilor români, pe care are obligaţia să îi reprezinte şi să îi susţină la fel de mult ca şi pe cei din ţara sa de origine. Nu vom accepta ca membrii noştri să fie priviţi şi trataţi ca fermieri de mâna a doua la nivel european. Mai ales că 60% din produsele agricole ucrainiene au trecut prin România, fermierii români au fost în prima linie a acordării de sprijin pentru colegii lor din Ucraina. Avem încrederea că Janusz Wojciechowski va accepta invitaţia oficială a Asociaţiei Forţa Fermierilor, întâlnirea cu fermierii români va fi una constructivă şi utilă, pentru ambele părţi. Şi agricultorii români au nevoie să înţeleagă care este viziunea comisarului şi Comisiei Europene în această situaţia extrem de complicată pentru sectorul agroalimentar din Estul Europei. Fermierii români sunt fideli valorilor europene, tocmai de aceea vrem aceste principii să fie aplicate şi în acest caz. Vom fi parteneri de dialog eficienţi şi responsabili!”, a spus și Vlad Macovei, preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a avut o întrevedere cu ambasadorul Chinei având ca subiect atragerea de investitori pentru cele 7 parcuri industriale proiectate

Prin reprezentativitatea la nivel naţional în cadrul tuturor categoriilor de fermieri, a tuturor tipurilor de fermă, a tuturor regiunilor geografice, Asociaţia Forţa Fermierilor poate organiza, în bune condiţii şi cu operativitate maximă, această vizită a comisarului european pentru Agricultură. Asociaţia Forţa Fermierilor îşi asumă întregul efort de organizare, atât din punct de vedere financiar cât şi logistic”, se mai precizează în comunicat.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top