Connect with us

FERMIERII români PROTESTEAZĂ împotriva soluției Comisiei Europene

Collage Maker 07 Apr 2023 10 46 AM 466 - Moldova Invest

Național

FERMIERII români PROTESTEAZĂ împotriva soluției Comisiei Europene

Fermierii din întreaga țară sunt nemulțumiți de soluția găsită de Comisia Europeană la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din România

Această formă extremă de manifestare a fost inițiată de Asociația Grânarii și Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România, care consideră că autoritățile nu au luat măsuri pentru protejarea fermierilor români și pentru deblocarea situației din domeniul agricol.

Pe pagina de Facebook a FAPPR – Mândru că sunt fermier, este postat următorul mesaj: „Nimic nu ne va opri!

Nici camioanele ucrainene care încearcă să ne blocheze accesul la vamă, nici traficul aglomerat. Dacă este necesar, vom merge pe jos prin câmpie pentru a ajunge la vamă.

Împreună suntem puternici, împreună vom reuși! NE CEREM DREPTURILE!”

WhatsApp Image 2023 04 07 at 10.22.03 - Moldova Invest

Protestul se desfășoară astăzi, 7 aprilie 2023, și constă în deplasarea sute de vehicule și utilaje agricole cu viteză redusă pe artere din mai multe județe.

Această formă extremă de manifestare este consecinţa nemulţumirii şi dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din ţara noastră, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina.

Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina, a exportat, în plan comercial, efectele războiului în ţările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forţarea ritmului fluxurilor de marfă.

Această măsură nu a ajutat şi nu îi va ajuta pe fermierii ucrainieni să îşi reia ciclul de producţie în condiţiile unei escaladări puternice a cheltuielilor cu inputurile, în schimb a perturbat extrem de puternic piaţa din România”, a transmis Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal.

Timp de mai multe ore, sute de vehicule şi utilaje agricole se vor deplasa, în coloană, cu viteză redusă pe artere din mai multe judeţe.

Organizatorii au publicat şi lista cu zonele în care se va protesta şi trasele urmate. La Cluj, de exemplu, şi-au anunţat prezenţa peste 50 de vehicule.

În intervalul orar 12.00 – 15.00, va avea loc o manifestare de protest a fermierilor pe raza unităţilor administrativ teritoriale Moldoveneşti şi Mihai Viteazu, judeţul Cluj, la care vor fi prezente aproximativ 50 de autovehicule şi utilaje agricole. Manifestarea de protest se va desfăşura prin deplasarea încolonată a vehiculelor, cu viteză redusă, pe sectoarele de drum DN1 – E81 şi DN75”, a transmis IPJ Cluj.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ion ȘTEFANOVICI, CAPDR: „Operațiunea Ponta – o perdea de fum menită să ascundă golul de idei și proiecte pentru România”

WhatsApp Image 2023 04 07 at 10.22.04 - Moldova Invest

Fermierii își doresc să atragă atenția asupra problemelor generate de concurența neloială provocată de fluxurile necontrolate de marfă de proveniență ucraineană, care au dus la destabilizarea pieței din România.

Organizatorii protestului cer autorităților o atenție deosebită în negocierile privind alocarea unei sume suplimentare din fondul european de rezervă al agriculturii pe parcursul acestei luni și rezolvarea problemei în plan sistemic, printr-un set de măsuri urgente pentru protejarea fermierilor români.

Aceste măsuri includ separarea fluxurilor de mărfuri agricole în vămile românești, activarea urgentă a măsurilor de salvgardare, calcularea riguroasă a pagubelor suferite de fermierii români și identificarea unor surse alternative de finanțare europeană, suspendarea obligațiilor ce decurg din strategia “De la fermă la consumator” pe întreaga durată a concesiilor vamale pentru produsele din Ucraina, urmărirea sistematică a evoluției pieței agricole europene și urgentarea acordării despăgubirilor pentru prejudiciile cauzate de secetă la culturile semănate în primăvara anului 2022.

Comunicat de Presă / IAȘI, 4 Aprilie 2023, potrivit Radio Iași

Pe fondul lipsei unei strategii europene care să rezolve problema fermierilor români afectați de tranzitul cerealelor din Ucraina, a anunțului unor compensații derizorii de la Bruxelles și a nenumăratelor semnale de alarmă pe care le-a tras în spațiul public încă de la implementarea Coridoarelor Solidarității în România, Asociația “GRÂNARII – DĂ-TE PE BRAZDĂ” Iași anunță că participă activ și mobilizează membri și simpatizanți la protestul național din data de 7 aprilie, inițiat de FORUMUL APPR – Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România, organizație profesională din care facem parte.

Demersul este menit să evidențieze perspectivele limitate de soluționare a situației generate, îndeosebi, de concurența neloială provocată de fluxurile necontrolate de marfă de proveniență ucraineană.

Practic, eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina, a exportat, în plan comercial, efectele războiului în țările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forțarea ritmului fluxurilor de marfă.

WhatsApp Image 2023 04 07 at 10.22.041 - Moldova Invest

Membrii FORUMULUI APPR au atras atenția în repetate rânduri asupra acestui aspect. Încă din luna iulie a anului trecut, urmare a vizitei de lucru a europarlamentarilor din Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală (COMAGRI) a Parlamentului European în porturile Constanța, Agigea și Galați, am înaintat adrese și scrisori fundamentate atât autorităților centrale cât și celor europene.

Tot atunci, președintele COMAGRI, eurodeputatul german Norbert Lins, sublinia că “agricultorii din regiunea Moldovei văd cum propriile existențe le sunt amenințate, deci trebuie să înțelegem care sunt consecințele și efectele asupra regiunilor în sine.”

FORUMUL APPR, la nivel local prin Asociația “GRÂNARII – DĂ-TE PE BRAZDĂ” Iași solicită autorităților o atenție deosebită în negocierile privind alocarea unei sume suplimentare din fondul european de rezervă al agriculturii pe parcursul acestei luni.

Mai mult de atât, membrii noștri consideră absolut necesară rezolvarea problemei în plan sistemic, printr-un set de măsuri urgente pentru protejarea fermierilor români și pentru deblocarea situației din domeniul agricol:

  1. Separarea, în vămile românești, a fluxurilor de mărfuri agricole, în funcție de proveniență, respectand culoarele de tranzit destinate Ucrainei;
  2. Asigurarea trasabilității importurilor printr-un control strict al calitătii și evitarea ambiguităților legate de originea mărfurilor agricole;
  3. Activarea urgentă a măsurilor de salvgardare (a suspendării concesiilor tarifare) acordate prin REGULAMENTUL (UE) 2022/870 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2022 și revenirea la taxa vamală de bază. După cum am mai arătat, suspendarea tarifelor de import și a barierelor în comerțul cu Ucraina a fost un angajament comun al UE, dar efectele sale sunt suportate în mod disproporționat de statele membre din proximitatea geografică a Ucrainei;
  4. Calcularea riguroasă a pagubelor suferite de fermierii români și identificarea unor surse alternative de finanțare europeană, din care aceștia să fie compensați în baza unui mecanism de distribuție echitabil, pe întreaga durata a aplicarii masurilor de suspendare a taxelor vamale de import pentru comertul cu Ucraina;
  5. Suspendarea, pe întreaga durată a concesiilor vamale pentru produsele din Ucraina, a aplicării obligațiilor ce decurc din strategia “De la fermă la consumator”, a restricțiilor/condiționalităților cuprinse în PNS, concomitent cu evitarea elementelor neproductive (pârloagă) pe terenurile agricole si renunțarea la țintele stabilite fără o bază științifică pentru reducerea utilizării produselor de protecție a plantelor;
  6. Urmărirea sistematică a evoluției pieței agricole europene pentru intervenții suplimentare în scopul de a compensa efectele din plan comercial și logistic;
  7. Urgentarea acordării despăgubirilor pentru prejudiciile cauzate de secetă la culturile semănate în primăvara anului 2022, la un cuantum cel puțin similar cu instrumentul anterior asociat culturilor de toamnă 2021.

WhatsApp Image 2023 04 07 at 10.43.451 - Moldova Invest

Acțiunea de protest a Asociației “GRÂNARII – DĂ-TE PE BRAZDĂ” Iași se va derula în proximitatea Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Siret, județul Suceava, în intervalul orar 12:00-15:00, în deplină sincronizare cu organizațiile naționale de profil agricol.

Pe această cale, asociația noastră lansează un apel la reacție pentru celelalte organizații și asociații de fermieri, precum și pentru oricare fermier din România, să se alăture protestului, în cazul în care răspunsurile la cerințele exprimate mai sus vor trena în continuare.

Înființată în 2017, Asociația Grânarii Iași este o asociație non-profit și reprezintă 170 de fermieri care lucrează o suprafață de peste 55.000 ha. Suntem membri ai Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România, care, alături de alte 3 organizații importante, PRO AGRO, UNCSV și LAPAR, formează Alianța pentru Agricultură și Cooperare – una dintre cele mai reprezentative voci ale fermierilor în relația cu instituțiile naționale și internaționale.

Astăzi, membrii din Consiliul Director s-au reunit în cadrul unei conferințe de presă pentru a aborda problemele care au dus la organizarea protestului de vineri, 7 aprilie 2023. Cu toții au subliniat importanța unui dialog constructiv și a soluțiilor pașnice pentru a aborda problemele cu care ne confruntăm.

WhatsApp Image 2023 04 07 at 10.43.45 - Moldova Invest

Fermierii își doresc să arate autorităților că fără un mecanism just, agricultura derapează destabilizând atât de multe alte domenii conexe.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Economia României a înregistrat al doilea cel mai slab avans al PIB în 2024 în UE

Ei se așteaptă la un dialog constructiv și la soluții pașnice pentru a aborda problemele cu care se confruntă, iar protestul este doar o ultimă încercare de a atrage atenția asupra situației disperate în care se află.

 

 

 

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top