Național
Gabriel Resources a obținut o suspendare provizorie a executării deciziei în cazul Roșia Montană
Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) a decis să suspende provizoriu executarea hotărârii prin care Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), a pierdut procesul împotriva României.
ICSID a anunțat că a înregistrat solicitarea Gabriel Resources pentru anularea deciziei favorabile României și că a notificat părțile despre suspendarea provizorie a executării acesteia, până la finalizarea deliberărilor asupra solicitării de anulare.
Disputa comercială are mică de 6,5 miliarde de dolari privind proiectul minier eșuat de la Roșia Montană.
Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), a anunțat în data de 8 iulie că a depus o cerere la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile (ICSID) pentru anularea deciziei arbitrale pronunțate la 8 martie 2024 în cadrul litigiului său îndelungat cu România. În comunicatul său publicat luni, compania a solicitat și suspendarea executării cheltuielilor de judecată acordate României.
Cererea depusă la ICSID, cunoscută sub numele de „Cerere de anulare”, invocă motivele stipulate la articolul 52 din Convenția ICSID pentru anularea deciziei arbitrale. Gabriel Resources argumentează că decizia trebuie anulată din cauza unor vicii fundamentale în constituirea tribunalului ICSID. Compania susține că doi dintre arbitrii care au decis în majoritate, profesorii Pierre Tercier și Zachary Douglas, nu îndeplineau standardele de independență și imparțialitate impuse de Convenția ICSID și nu au dezvăluit adecvat relațiile lor anterioare cu părțile implicate în caz, inclusiv avocatul României.
Cererea de anulare susține că decizia majoritară privind responsabilitatea este afectată de multiple vicii fundamentale, care necesită anularea separată a acesteia. Aceste vicii includ excese evidente de putere prin nerespectarea legii aplicabile, abateri grave de la regulile fundamentale de procedură și omisiuni în declararea motivelor deciziilor luate în privința unor aspecte fundamentale ale revendicărilor prezentate.
Procesul de anulare este supus audierii și deciziei unui „comitet ad-hoc” format din trei membri, numiți de președintele Consiliului de Administrație al ICSID.
Gabriel Resources a solicitat președintelui Consiliului de Administrație să obțină o recomandare de la Secretarul General al Curții Permanente de Arbitraj cu privire la selecția membrilor comitetului ad-hoc. Această solicitare are în vedere preocupările legate de conflictele de interese reale și potențiale în cadrul ICSID.
În cazul unei cereri de anulare, o suspendare provizorie a executării hotărârii se acordă automat la cerere, până când este constituit comitetul ad-hoc.
Procesul de anulare conform Convenției ICSID nu este o contestare a fondului Deciziei arbitrale, ci o procedură care, în caz de succes, poate duce la eliminarea Deciziei arbitrale, inclusiv a cheltuielilor de judecată acordate.
Pe 8 martie, ICSID a decis în favoarea României în disputa cu Gabriel Resources privind proiectul Roșia Montană, în care compania intenționa să exploateze resursele de aur din zonă. Gabriel Resources a solicitat despăgubiri de 6,7 miliarde euro. Statul român nu va plăti nicio despăgubire către Gabriel Resources în acest caz, ci va recupera cheltuieli de judecată în valoare de aproximativ 10 milioane de dolari. Gabriel Resources a anunțat că va contesta decizia arbitrală și va depune cererea până pe 7 iulie. În aprilie, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation SA, Gabriel Resources, a acționat în judecată Oficiul Registrului Comerțului de la Tribunalul Alba și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Gabriel Resources contestă sechestrul impus pe acțiunile RMGC, datorită unei datorii de aproximativ 10 milioane de dolari față de Statul Român, rezultată din decizia favorabilă obținută de statul român într-un proces desfășurat la Washington.
