Connect with us

Gigantul BP intră în piața din România prin cel mai mare dezvoltator de energie solară din Europa

British Petroleum BP - Moldova Invest

Național

Gigantul BP intră în piața din România prin cel mai mare dezvoltator de energie solară din Europa

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Cel mai mare dezvoltator de energie solară din Europa, Lightsource BP, se pregătește să intre pe piața din România, odată ce controlul asupra afacerii va fi preluat în întregime de către gigantul petrolier britanic bp (fostă British Petroleum).

Potrivit datelor, bp, cu un business anual de peste 200 de miliarde de lire sterline și aproape 100.000 de angajați, va prelua integral afacerea Lightsource BP.

Lightsource BP este divizia de energie regenerabilă a grupului bp la nivel mondial. Încheierea tranzacției este prevăzută să aibă loc la jumătatea acestui an, sub rezerva aprobărilor de reglementare. La finele anului trecut, bp a convenit să achiziționeze participația de 50,03% pe care nu o deținea în Lightsource, pentru a obține controlul total al companiei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Bogdan Ivan, la Gala Cercetării Românești 2024: „Inovarea trebuie să iasă din laboratoare și să fie pusă în valoare!”

Fondat în 2010 ca un startup cu doar 6 angajați, Lightsource are acum sediul la Londra și birouri în mai multe orașe importante din întreaga lume, precum Madrid, Milano, Atena, San Francisco, Philadelphia, Mumbai, New Delhi, Cairo, Melbourne, Amsterdam, Bath, Belfast și Dublin, având în total 1.200 de angajați. În 2022, Lightsource BP a raportat un EBITDA de 287 milioane lire sterline.

bp a intrat inițial în acționariatul Lightsource în 2017, achiziționând o participație de 43%, într-o tranzacție evaluată la 200 de milioane de lire sterline. În 2019, bp și-a majorat participația la 49,97%, iar acum va prelua restul de 50,03% din acțiuni pentru 254 de milioane de lire sterline. După finalizarea tranzacției, planul diviziei este să se extindă și pe piața din România.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Contract de 28 de milioane euro pentru modernizarea sistemului de gestionare a plăților de asistență socială în România

Lightsource BP deține în prezent un portofoliu de proiecte solare cu o capacitate de 8 GW în diferite etape de dezvoltare în 19 țări. Cu venituri anuale de peste 200 de miliarde de lire sterline și aproximativ 87.800 de angajați, bp este un jucător major pe piața energetică globală.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top