Connect with us

Greva angajaților CNAS a ÎNCETAT. Proiectul de lege care prevede creşteri salariale CAS a fost ADOPTAT de Camera Deputaţilor

protest e1699966194803 - Moldova Invest

Național

Greva angajaților CNAS a ÎNCETAT. Proiectul de lege care prevede creşteri salariale CAS a fost ADOPTAT de Camera Deputaţilor

Camera Deputaților a votat marți, 14 noiembrie 2023, proiectul de lege care prevede creșterea salariilor pentru angajații de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate

S-au înregistrat 203 voturi ‘pentru’, unul ‘împotrivă’ şi 55 de abţineri.

Deputaţii au introdus mai multe amendamente în acest sens la Ordonanţa Guvernului nr. 21/2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu impact în domeniul sănătăţii.

Conform noilor modificări, salariul și alte drepturi ale personalului de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și ale caselor de asigurări vor fi stabilite ‘la nivelul maxim de salarizare aflat în plată aferent funcţiilor din cadrul aparatului de lucru al Guvernului’.

Moldova Invest îți recomandă și ...   A fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția secțiunii de capăt vestic al Autostrăzii Unirii A8

Deputaţii au adoptat un amendament care prevede că „asimilarea funcţiilor şi salariilor (…), precum şi stabilirea noului nivel de salarizare se realizează prin ordin al preşedintelui CNAS, în limita bugetului aprobat prin Legea bugetului de stat.”

„Pentru funcţiile din cadrul CNAS şi caselor de asigurări de sănătate care nu au corespondent în statele de funcţii ale aparatului de lucru al Guvernului (…), stabilirea salariilor de bază se face prin asimilarea acestora cu cel al altor funcţii existente la nivelul CNAS şi al caselor de asigurări de sănătate pentru care s-a realizat asimilarea, pe baza unor criterii obligatorii aprobate prin ordinul prevăzut”, se arată în actul normativ.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România și Polonia ocupă primele două poziții pe piața de fuziuni și achiziții din Europa Centrală și de Est

Criteriile obligatorii care urmează a fi avute în vedere la această asimilare sunt:

  • pentru funcţiile de conducere: studiile, gradul profesional, atribuţiile specifice, complexitatea activităţii, nivelul de coordonare;
  • pentru funcţiile de execuţie: gradul sau treapta profesională, gradaţia, nivelul de studii şi atribuţiile specifice.

În conformitate cu alte amendamente adoptate, aceste criterii de asimilare sunt obligatorii, dar nu limitative, astfel încât, prin ordinul președintelui CNAS, pot fi aprobate și alte criterii de asimilare.

„Pentru funcţiile din cadrul CNAS şi caselor de asigurări de sănătate care au corespondent în cadrul aparatului de lucru al Guvernului şi pentru care (…) rezultă procente diferite de majorare salarială, stabilirea nivelului de salarizare se face prin acordarea, pentru toate funcţiile, a celui mai mare procent rezultat”, au precizat alți deputaţi.

Moldova Invest îți recomandă și ...   BNM își consolidează cooperarea cu Autoritatea Bancară Europeană: "Banca Națională este interesată să participe la proiecte destinate țărilor candidate pentru aderare la UE"

În plus, acest procent de majorare se aplică și pentru funcțiile din cadrul CNAS și caselor de asigurări de sănătate care nu au corespondent în cadrul aparatului de lucru al Guvernului.

Pentru funcţiile de director general al CNAS şi directorii generali ai caselor de asigurări, procentul rezultat ‘se aplică limitelor salariale reglementate la art. 292 alin. (4) şi art. 298 alin. (4) din Legea nr. 95/2006’, respectiv la nivelul corespunzător prevăzut de lege pentru funcţia de secretar general din minister, mai prevede actul normativ adoptat.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest act normativ.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top