La începutul ședinței de guvern de astăzi, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul va lansa o schemă de ajutor de stat în domeniul energiei verzi, finanțată cu bani europeni, în valoare de 3 miliarde de euro.
Această schemă, aprobată de Comisia Europeană în luna martie, este destinată sprijinirii instalațiilor eoliene onshore și solare fotovoltaice. În plus, premierul a subliniat că planurile guvernului includ și creșterea producției de energie din alte surse, cum ar fi hidroenergia, energia nucleară și cea din hidrogen.
“Operaționalizăm cea mai mare investiție pentru tranziția enegetică. Vorbim de 3 miliarde de euro, sumă finanțată din fonturi europene. Este o schemă de ajutor de stat pentru creșterea producției de energe din surse regenerabile – eolian solar, resurse hidro nuclear hidrogen. Finanțăm și tehnologia pentru stocarea energiei, finlizarea acestor investiții va conduce la preț mai mic pe termen mediu și lung și o producție mai mare de energie verde”, a spus Ciolacu.
Comisia a aprobat o schemă pentru sprijinirea instalațiilor eoliene onshore și solare fotovoltaice
Într-o declarație făcută la începutul lunii martie, Comisia Europeană a confirmat aprobarea unei scheme de ajutor de stat în valoare de 3 miliarde de euro, notificată de România, având ca obiectiv sprijinirea instalațiilor eoliene onshore și solare fotovoltaice, în efortul de a promova tranziția către o economie „zero net”.
Această schemă, notificată Comisiei de către România în temeiul Cadrului temporar de criză și de tranziție, are scopul de a furniza un sprijin financiar pentru proiectele de construcție și exploatare a noilor instalații de producție a energiei electrice din surse solare fotovoltaice și din surse eoliene onshore.
Beneficiarii eligibili vor putea participa la proceduri de licitație competitivă, iar ajutorul va fi acordat sub forma unor contracte bidirecționale pentru diferență. Prețurile de exercitare vor fi stabilite în urma procedurilor de ofertare, iar prețul de referință va fi calculat ca o medie lunară ponderată a prețului pieței pentru energie electrică.
Schema asigură un nivel minim de rentabilitate pentru beneficiari, oferind în același timp o garanție împotriva supracompensării în cazul în care prețul pieței depășește prețul de exercitare. Astfel, beneficiarii vor primi plăți echivalente cu diferența dintre prețul de referință și prețul de exercitare în cazul în care prețul pieței este mai mic decât prețul de exercitare, iar în situația inversă, aceștia vor plăti diferența autorităților române.
Comisia a evaluat schema de ajutor notificată de România și a confirmat că aceasta respectă condițiile stipulate în Cadrul temporar de criză și de tranziție. În special, ajutorul va fi acordat în cadrul unei proceduri transparente de licitație competitivă și va fi disponibil până la sfârșitul anului 2025. Totodată, schema este concepută pentru a preveni denaturările nejustificate ale concurenței și este menită să asigure participarea adecvată a numeroși concurenți la procesul de licitație competitivă.