Connect with us

Guvernul a aprobat noile măsuri fiscale. Care sunt noile taxe impuse

WhatsApp Image 2023 03 16 at 15.31.16 - Moldova Invest

Național

Guvernul a aprobat noile măsuri fiscale. Care sunt noile taxe impuse

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de lege privind noile măsuri fiscal-bugetare, pentru care Guvernul ar urma să îşi asume răspunderea în Parlament

Acesta prevede impozit de 1% pe cifra de afaceri a IMM-urilor până la venituri de până la 60.000 euro pe an și de 3% dacă veniturile depășesc această sumă. Guvernul a renunțat la impozitarea cu 16% pe profit dacă rata de rentabilitate trece de 30%.

Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri. Și băncile vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri. Scutirea de impozit în IT se menține doar pentru venituri sub 10.000 lei brut și se introduce plata CASS în agricultură, construcții și industria alimentară.

De asemenea, actul normativ prevede reducerea numărului total de funcţii de conducere, condiţionează acordarea voucherelor de vacanță de nivelul salariului și limitarea nivelului sporurilor.

Se majorează acciza la alcool şi tutun, crește TVA de la 5% la 9% pentru locuințe, panouri fotovoltaice, iar pentru produsele cu un conținut ridicat de zahăr TVA crește de la 9% la 19%. De asemenea, Coaliția a decis să introducă o taxă de 0,3% pentru imobilele mai scumpe de 500.000 de euro și mașinile cu o valoare de peste 75.000 de euro.

Taxa se va aplica pentru suma care reprezintă diferența dintre plafon și valoarea proprietății.

Cum vor fi taxate microîntreprinderile Microîntreprinderile vor fi taxate astfel:

 •  1% pentru microîntreprinderile cu venituri care nu depășesc 60.000 euro
 •  3% pentru microîntreprinderile care:
  1. realizează venituri peste 60.000 euro; sau
  2. desfășoară activități, principale sau secundare, corespunzătoare codurilor CAEN:
Moldova Invest îți recomandă și ...   România, pe cale să devină un jucător important pe piața europeană a GAZELOR! Proiectul Neptun Deep va aduce peste 20 de miliarde de euro în bugetul țării

-5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator,

-5829 – Activități de editare a altor produse software,

-6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client),

-6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației,

-5510 – Hoteluri şi alte facilități de cazare similare,

-5520 – Facilități de cazare pentru vacanțe şi perioade de scurtă durată,

-5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere,

-5590 – Alte servicii de cazare,

-5610 – Restaurante,

-5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente,

-5629 – Alte servicii de alimentaţie n.c.a.,

-5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor,

-6910 – Activități juridice – numai pentru societățile profesionale cu personalitate juridică, constituite de avocați potrivit legii,

-8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 – Activități de asistență medicală specializată,

-8623 – Activități de asistență stomatologică,

-8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană. Cotele de impozitare, menționate mai sus, aplicabile veniturilor microîntreprinderilor se reglementează începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Impozit pe veniturile din IT pentru sumele de peste 10.000 de lei Pentru IT-iști se propune limitarea aplicării facilității fiscale până la 31 decembrie 2028 inclusiv, similar cu termenul prevăzut pentru facilitățile fiscale acordate sectoarelor construcții, agricol și industria alimentară precum și introducerea unui plafon până la care se acordă scutirea de la plata impozitului pe venit, respectiv până la nivelul a 10.000 lei inclusiv.

Pentru partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu se aplică facilităţile fiscale. Angajații din construcții și industria alimentară vor plăti CASS Angajații din construcții și industria alimentară vor plăti CASS, măsura ce are în vedere angajamentele asumate de Guvern în cadrul PNRR care vizează reducerea etapizată a distorsiunilor și stimulentelor fiscale excesive, în principal pentru impozitul pe venit și contribuțiile sociale, fără a fi afectată creșterea economică și dezvoltarea sectoarelor economice impactate de deciziile de politică fiscală.

Moldova Invest îți recomandă și ...   În 2023, salariul mediu net anual din România a înregistrat o creștere semnificativă de 20%, ceea ce reprezintă o dublare față de rata inflației și cel mai rapid ritm de creștere din ultimii 10 ani

Creșteri de TVA / Ce produse și servicii se vor scumpi TVA va crește pentru unele bunuri și servicii:

– de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă).

– de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoare adăugată, conform documentației tehnico-economice aferente obiectului de investiții (vârful de gamă 600.000 x 1,09). Astfel, valoarea limită a locuințelor care beneficiază de cota de TVA redusă de 5% crește la 655.000 lei (adică 600.000 lei pentru valoarea locuinței, plus 55.000 lei TVA). Cota redusă de TVA nu se aplică pentru vânzarea locuințelor care au o valoare care depășește această limită.

– de la 9% la 19% pentru produsele alimentare cu un conținut ridicat de zahăr, în conformitate cu prevederile art. 267 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Se reduce TVA pentru serviciile de catering care îndeplinesc toate următoarele condiţii: a) sunt servite în incinta unităţilor de alimentaţie publică; b) sunt servite la mese individuale sau mese bufet; c) sunt servite la o mese comună care poate fi ocupată în comun sau în mod individual de către clienţi.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Diferențele de TVA pentru cooperativele agricole, ELIMINATE! Adaosuri limitate la 5% pentru produsele de bază

Ce alte măsuri fiscale sunt prevăzute în proiectul de lege

 • Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri, indiferent de profit.
 • Băncile vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri.
 • Scutirea de impozit în IT se menține doar pentru venituri sub 10.000 lei brut.
 • Se introduce plata CASS în agricultură, construcții și industria alimentară.
 • Se majorează acciza la alcool și tutun.

Taxa pentru imobile și mașini de lux Se introduce o taxă pentru imobilele cu o valoare de peste 500.000 de euro și pentru mașinile cu o valoare de peste 75.000 de euro. Această taxă se aplică pentru suma care reprezintă diferența dintre plafon și valoarea proprietății sau a autovehiculului.

Cu alte cuvinte, pentru imobile, taxa se aplică doar pe diferența dintre valoarea proprietății și suma de 500.000 de euro, iar pentru mașini, taxa se aplică doar pe diferența dintre valoarea autovehiculului și suma de 75.000 de euro.

Aceste măsuri fiscale sunt parte a unui pachet de reforme fiscale și bugetare mai larg, menite să aducă resurse suplimentare la bugetul de stat și să contribuie la redresarea economică și finanțarea proiectelor publice, inclusiv cele prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență. Proiectul de lege trebuie să treacă prin procesul legislativ pentru a deveni lege și să intre în vigoare.

Este important să urmăriți evoluțiile ulterioare ale acestui proiect pentru a înțelege modul în care aceste măsuri fiscale vor afecta mediul de afaceri și economia în ansamblu.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top