Connect with us

Guvernul a MAJORAT plafonul de garanții pentru programul IMM Invest cu aproape 5 miliarde de lei

sedinta guvern ciolacu 19327000 - Moldova Invest

Național

Guvernul a MAJORAT plafonul de garanții pentru programul IMM Invest cu aproape 5 miliarde de lei

Guvernul a crescut cu aproape 5 miliarde de lei plafonul de garanții pentru programul IMM Invest, majorarea fiind aprobată joi, 23 noiembrie 2023

Astfel, bugetul ajutorului de stat acordat sub formă de grant în cadrul programului IMM Invest Plus şi a componentelor sale – IMM Invest România, Agro IMM Invest, IMM Prod, Garant Construct, Innovation şi Rural Invest – a fost implicit extins, conform Ministerului Finanţelor, aşa cum a fost transmis de Agerpres.

Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, a subliniat că IMM Invest şi IMM Invest Plus au adus o valoare semnificativă economiei, contribuind la creşterea gradului de bancabilizare a IMM-urilor şi reducerea numărului de firme cu capitaluri negative sau în dificultate. El a evidenţiat impactul măsurii, arătând că pentru fiecare leu de garanţie acordat de stat prin intermediul programului IMM Invest, companiile beneficiare întorc în economie 12 lei în următorii cinci ani. De asemenea, s-a constatat că opt din zece firme care au beneficiat de program au generat angajări, înregistrând o creştere semnificativă a numărului de angajaţi, a cifrei de afaceri, a profitului net şi a marjei de profit raportate la vânzări. Din acest motiv, s-a decis suplimentarea plafonului garanţiilor cu 4,92 de miliarde de lei, ca o măsură de susţinere a mediului de afaceri.

Moldova Invest îți recomandă și ...   În 2023, salariul mediu net anual din România a înregistrat o creștere semnificativă de 20%, ceea ce reprezintă o dublare față de rata inflației și cel mai rapid ritm de creștere din ultimii 10 ani

De la începutul anului 2023 şi până în prezent, au fost înregistrate 10.947 de solicitări de credite în valoare de peste 14 miliarde de lei din partea a 12.501 de IMM-uri.

Noul act normativ aprobat în şedinţa de Guvern de joi a stabilit un plafon total al garanţiilor care pot fi acordate până la data de 31 decembrie 2023, de la 20,2 miliarde de lei la 24,3 miliarde de lei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România va fi absentă, prima dată după 2011, de la MWC Barcelona, cel mai mare târg european de tehnologie

De asemenea, ajutorul de stat sub formă de grant a fost majorat la peste 3,45 de miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 695,753 de milioane de euro, de la 2,88 de miliarde de lei, echivalentul în lei a aproximativ 584,922 de milioane de euro, şi se va implementa în limita fondurilor anuale aprobate.

Această suplimentare a plafonului va permite accesul la finanţare pentru aproximativ 4.500 de întreprinderi suplimentare. Estimările indică acordarea ajutoarelor de stat pentru un număr de maximum 31.208 beneficiari până la finalul anului, comparativ cu estimarea iniţială de 26.708 beneficiari.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Guvernul României anunță creșterea valorii tichetelor de masă pentru angajați

Obiectivul majorării plafonului total de garantare şi a bugetului schemei de ajutor de stat este prevenirea amplificării efectelor crizei. Astfel, se urmăreşte evitarea unei severe lipsuri de lichidităţi şi a condiţiilor de finanţare insuficiente sau inadecvate pentru proiectele de investiţii sau pentru capitalul de lucru necesar desfăşurării activităţii curente în sectorul companiilor nefinanciare, în contextul crizei generate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top