Connect with us

Guvernul a permis majorarea cheltuielilor de personal înainte de a echilibra bugetul cu ajutorul unei ordonanțe de austeritate

sedinta guvern Ciuca scaled 1 scaled e1657872732516 - Moldova Invest

Național

Guvernul a permis majorarea cheltuielilor de personal înainte de a echilibra bugetul cu ajutorul unei ordonanțe de austeritate

 Guvernul României a adoptat recent o măsură care permite instituțiilor de stat să-și mărească cheltuielile de personal fără a fi obligate să respecte măsurile de echilibrare prevăzute de Legea 69/2010 privind responsabilitatea fiscală

Această decizie survine într-un moment în care Guvernul se confruntă cu dificultăți în reechilibrarea bugetului și pregătește o Ordonanță de Urgență cu măsuri de austeritate, în timp ce negociază cu Comisia Europeană pentru a obține o creștere a deficitului bugetar.

Ordonanța 32, adoptată de Guvern pe 24 august, oferă ordonatorilor de credite – de la ministere și autorități locale până la companii – posibilitatea de a depăși limitele cheltuielilor cu personalul fără a mai fi necesar să respecte condițiile de echilibrare stabilite anterior. Această măsură are scopul de a sprijini instituțiile în menținerea și creșterea salariilor bugetarilor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   A fost asigurată finanțarea pentru tronsonul montan al Autostrăzii A8

Prin derogarea de la prevederile Articolului 18 alineatul (3) din Legea 69/2010 privind responsabilitatea fiscală-bugetară, republicată, cu modificările și completările ulterioare, din anul 2023, Ministerul Finanțelor este autorizat să aprobe modificarea prevederilor trimestriale ale ordonatorilor principali de credite din bugetul de stat, la titlul “Cheltuieli de personal”, fără a respecta condiționalitățile prevăzute la alineatele (4) și (5) ale aceluiași articol.

În mod practic, prin această schimbare, limitările impuse anterior pentru cheltuielile cu personalul pot fi depășite fără a implica măsuri ulterioare de echilibrare. Articolul 18 alineatul (3) din Legea 69/2010 se referă la situațiile excepționale în care ordonatorul principal de credite nu se încadrează în limita trimestrială pentru cheltuielile de personal.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Avertismentul FMI cu privire la INEFICIENȚA măsurilor fiscale guvernamentale

Această decizie permite ordonatorilor de credite să evite măsurile de reechilibrare care erau în vigoare anterior. Alineatele (4) și (5) ale aceluiași articol prevedeau, de exemplu, economii echivalente cu suma depășită sau chiar reducerea numărului de posturi pentru a compensa depășirea limitelor bugetare.

Într-o perioadă în care discuțiile despre cheltuielile bugetare și austeritate sunt în prim-plan, această mișcare a Guvernului României ridică întrebări cu privire la direcția pe care o va lua economia țării.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România va beneficia de 33,9 milioane de euro din bugetul UE, ca sprijin pentru seceta din 2022


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top