Connect with us

Guvernul adoptă OUG pentru recalcularea tuturor pensiilor: ce măsuri sunt prevăzute în proiectul Ministerului Muncii

Anunt de ultima ora legat de pensii in luna septembrie. Cand vor ajunge banii la oameni - Moldova Invest

Național

Guvernul adoptă OUG pentru recalcularea tuturor pensiilor: ce măsuri sunt prevăzute în proiectul Ministerului Muncii

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Printre schimbările propuse în ordonanța de urgență aprobată de guvern se numără prelungirea perioadei de valabilitate a avizelor pentru locurile de muncă în condiții deosebite până la 1 septembrie 2023

Aceste avize sunt necesare pentru ocuparea a 1.000 de posturi suplimentare la casele de pensii, posturi care sunt esențiale pentru procesul de recalculare a dosarelor de pensii.

„Având în vedere că un angajat al casei teritoriale de pensii deserveşte aproximativ 1.800 de pensionari, ceea ce în condiţiile actuale este peste limita de lucru şi generează întârzieri în soluţionarea dosarelor de pensii şi nemulţumiri în rândul beneficiarilor, ţinând cont şi de angajamentele asumate în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a fost prelungit termenul de încadrare în categoria funcţiilor contractuale, până la data de 31 august 2024, pentru cele 1.000 de posturi prin care s-a asigurat evaluarea dosarelor de pensii în vederea recalculării”, se menţionează în document.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Sergiu Manea, CEO BCR: ”Ne uităm foarte, foarte atent la ce face numărul 1 din piaţă"

Această decizie a fost luată pentru a face față volumului mare de dosare și pentru a evita întârzieri în procesul de soluționare a acestora. De asemenea, această măsură este în concordanță cu angajamentele asumate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Ministerul Muncii a propus proiectul de OUG, care se concentrează pe recalcularea pensiilor. Acesta prevede prelungirea termenului de încadrare în categoria funcțiilor contractuale până la data de 31 august 2024.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România, vizată de o nouă investigație din cauza subvențiilor chinezești?

Proiectul propune mai multe activități, inclusiv determinarea stagiilor de cotizare și a numărului de puncte pentru perioadele de vechime în muncă anterioare datei de 1 aprilie 2001, emiterea deciziilor de pensii și recalcularea dosarelor de pensii provenite din vechiul sistem al agricultorilor.

Ocuparea posturilor va fi realizată prin intermediul unui concurs, care constă în selecția dosarelor de înscriere, o probă scrisă și un interviu, conform prevederilor din OUG 90/2021.

De asemenea, Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern prevede și prelungirea perioadei în care se permite cumpărarea vechimii în muncă necesară pentru pensionarea la limită de vârstă, până la data de 31 decembrie 2024.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministerul Finanţelor a împrumutat 1,06 mld. lei de la bănci într-o licitaţie de obligaţiuni scadente în 2026, cu o dobândă de 6,13%/an


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top