Connect with us

Guvernul va subvenționa jumătate din cantitatea de motorină folosită de fermierii români în 2022!

imagine 2022 05 12 141754919 e1652354282222 - Moldova Invest

Național

Guvernul va subvenționa jumătate din cantitatea de motorină folosită de fermierii români în 2022!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Fermierii români „vor primi în acest an o subvenţie pe 50% din consumul de motorină pe anul 2022”, un ajutor în plus faţă de sprijinul acordat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. Schema de ajutor de stat urmează să fie aprobată în Guvern în următoarele două săptămâni, conform ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

În următoarele două săptămâni, Guvernul României prin Ministerul Agriculturii va veni cu o schemă de ajutor de stat pentru fermierii români din sectorul vegetal, care vor primi o subvenţie pe 50% din consumul de motorină din anul 2022. Vorbim aici pentru porumb, rapiţă, floarea soarelui şi orz, deoarece pe grâu s-a dat o schemă de ajutor. Practic, fermierii vor primi, pe lângă cei 1,56 lei pe acciză, încă 2 lei pe litru, ceea ce înseamnă un sprijin de 3,56 lei/litru de motorină. Avem o situaţie clară prin APIA prin care în anul 2022 am dat acciza la motorină, acele documente sunt depuse, nu trebuie decât o simplă cerere din partea fermierilor şi noi putem face plata de 2 lei pe litru pentru 50% din consumul de motorină din anul 2022. Am găsit această formă juridică şi legală de a acorda aceşti bani, pentru a nu ne aduce în faza în care prin controalele pe care urmează să le facă Comisia Europeană să dăm explicaţii sau să solicităm fermierilor români banii înapoi pe aceste ajutoare”, a declarat ministrul Agriculturii.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Guvernul a anunțat o schemă de ajutor de stat de 3 miliarde de euro în domeniul energiei regenerabile

Barbu a mai susținut că că acest ajutor va fi pre-notificat la Comisie, va fi „doar o înştiinţare a Bruxelles-ului”, dar că actul normativ va fi aprobat pe 30 septembrie , iar până la 31 decembrie banii vor intra în conturile fermierilor.

Comisia Europeană a propus recent un sprijin financiar în valoare de 33,9 milioane de euro pentru România din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE), după daunele cauzate de seceta severă din vara anului 2022.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Anunț neașteptat făcut de Ministrul Muncii! Ce bonus va fi adăugat la pensie?

Nu este încă aprobat acest sprijin, dar în discuţiile pe care le-am avut tete-a-tete atât cu comisarul, cât şi cu ceilalţi colegi, este pentru prima oară când Uniunea Europeană alocă sume din fondul de rezervă pentru partea de secetă. Lucru care până în momentul de faţă nu s-a întâmplat. Dacă se va întâmpla, e un lucru foarte bun, dar m-aş bucura foarte mult ca această sumă să fie practic acordată pe hectar, pe suprafaţa agricolă, să nu se dea o sumă la grămadă pentru state care au 3 milioane de hectare şi pentru cele care au 9 milioane de hectare, cum este România. Mi-aş dori foarte mult şi le-am spus să se ia în calcul aceste categorii de despăgubiri pe suprafaţa agricolă a fiecărei ţări, pentru a fi o echitate între aceste cinci state”, a transmis ministrul Agriculturii.

Moldova Invest îți recomandă și ...   RetuRO, un eșec. Tot mai multe magazine refuză să mai preia PET-uri

În legătură cu sprijinul de 29,73 milioane de euro acordat României de Comisia Europeană din a doua tranşă de 100 de milioane de euro deblocată pentru cele cinci ţări afectate de comerţul cu cereale din Ucraina, ministrul Agriculturii a specificat că această sumă va fi dublată la 60 de milioane de euro. Actul normativ va fi aprobat în Guvern în următoarele săptămâni.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top