Connect with us

Hotelierii anunță dezastru în HORECA, după creșterea TVA la 19%!

harta - Moldova Invest

Național

Hotelierii anunță dezastru în HORECA, după creșterea TVA la 19%!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Călin Ile, președintele de onoare al Federației Industriei Hoteliere din România, consideră că o posibilă majorare a TVA-ului în turism la 19% ar avea consecințe negative, încurajând hotelierii să se îndrepte către zona gri și neagră a economiei.

El a subliniat că evaziunea fiscală este o realitate în România și în industria turismului, și că este necesar să se găsească soluții pentru a colecta acești bani, în loc să se recurgă la o măsură considerată absurdă și grăbită.

Călin Ile a făcut aceste declarații în cadrul emisiunii „Proiect de țară: România” de la Prima News. Informația privind majorarea TVA-ului în turism la 19% a provocat un val de reacții și este percepută ca o măsură lipsită de argumente solide, conform afirmațiilor făcute de el.

„Am căutat similitudini cu alte ţări, nu am găsit, din păcate e un dezastru această creştere de TVA. Să nu uităm că abia am ieşit din pandemie, toate ţărie din Europa au această cotă redusă de TVA, e considerat serviciu social nu doar un business”, a spus Călin Ile, potrivit news.ro.

Moldova Invest îți recomandă și ...   ADR a încheiat un contract de 36 de milioane de euro pentru crearea unei platforme de e-learning

Acesta a precizat că o majorare a TVA „ar alimenta din nou migraţia către zona gri şi neagră a economiei”.

„Evaziunea fiscală e o realitate în România şi în turism, noi trebuie să găsim soluţii de a colecta aceşti bani”, a arătat reprezentantul hotelierilor, el precizând că se vor lupta să combată această decizie.

Vor scădea încasările!

Călin Ile a mai susținut că sunt membri în Confederaţia sindicală Concordia şi în Consiliul Tripartid şi vor merge pe calea legală.

„Credem că forma consultărilor va aduce la masă şi îi vom putea convinge că este o măsură absurdă şi grăbită. Ar trebui să ne lase 3 sau 5 ani să ieşim din pandemie. Dacă luăm această decizie, e clar că arătâm încă o dată că nu ne pasă de turism”, a arătat Ile.

Moldova Invest îți recomandă și ...   INS a revizuit în sus datele privind creșterea economică a României

Despre majorarea preţurilor, ca efect al acestei creşteri a TVA-ului, Călin Ile a arătat că este posibilă pentru că operatorii nu îşi permit să acopere ei aceste zece procente. „Cum credem noi că populaţia va consuma în aceeaşi măsură? E imposibil, dacă mărim TVA să ne aşteptăm la micşoarea numărului de zile de vacanţă şi a numărului de turişti, se vor reduce încasările şi în turism şi încasările la stat”, a explicat el.

Președintele PNL Nicolae Ciucă a declarat vineri, referindu-se la varianta creşterii TVA, că trebuie să avem foarte mare grijă de efectele pe care le produce. ”Aşteptăm să vină specialiştii şi să luăm o decizi”, a subliniat Ciucă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Creșterea exporturilor României în Uniunea Europeană: Performanța IMM-urilor și destinațiile mărfurilor românești

„Atunci când vorbim de creşterea de TVA, trebuie să avem foarte mare grijă de efectele pe care le produce pentru că de regulă TVA, pe de o parte creşte inflaţia, pe de altă parte s-a demonstrat că nu de fiecare dată aduce creştere economică. Motiv pentru care aşteptăm să vină specialiştii şi să luăm o decizie, să vedem care sunt efectele în economie şi să să vedem desigur care sunt efectele asupra cetăţenilor”, a declarat Ciucă, întrebat dacă creşterea TVA sau creşteri de TVA pentru anumite categorii de produse, reprezintă o variantă pentru reducerea deficitului bugetar.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top