Connect with us

IATĂ care sunt EFECTELE RELUĂRII exporturilor de CEREALE din UCRAINA

EXPORT CEREALE - Moldova Invest

Național

IATĂ care sunt EFECTELE RELUĂRII exporturilor de CEREALE din UCRAINA

Alinda Bănică, consultant financiar în zona de agribusiness, susține faptul că reluarea exporturilor de cereale din Ucraina ar trebui să contribuie la relaxarea prețurilor de pe piață la nivelurile de dinainte de COVID-19 din 2020

După o perioadă cu prețuri ridicate, dar în care exportul de cereale românești a fost îngreunat din cauza mărfii ucrainene care a pus mult timp presiune pe infrastructura locală, acordul  din 22 iulie dintre Ucraina și Rusia privind reluarea exporturilor de cereale „va duce la relaxarea prețurilor de pe piață, consolidând reducerile observate în ultimele săptămâni și contribuind la readucerea acestora la nivelurile de dinainte de COVID-19 din 2020”, a explicat Alinda Bănică, conform economica.net.

alinda banica - Moldova Invest

Potrivit consultantului, care a analizat prețurile futures de pe bursa din Chicago (+30 de zile), „prețurile grâului au scăzut deja la nivelul de dinainte de invazie până la 1 iulie, în timp ce prețurile porumbului au revenit la nivelurile de dinainte de război până la 17 iulie. Cu toate acestea, prețurile pentru ambele cereale rămân cu 50% mai mari decât în urmă cu 30 de luni”.

Cerealele din Ucraina au reprezentat întotdeauna o concurență pentru marfa românească, mai ales în contextul în care România nu se poate ridica la nivelul producției ucrainene. În anul de marketing 2021/2022, având în vedere războiul, se poate spune că România a profitat de nevoia în creștere a piețelor terțe care nu s-au mai putut aproviziona din statul vecin. A contat, de asemenea, și anul agricol 2021 foarte bun.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Directorul ADR Nord-Est, Vasile ASANDEI, ales președinte al Asociației Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România

Astfel, potrivit datelor Comisie Europene, România a reușit anul acesta comercial să își consolideze poziția pe piețele terțe și să vândă peste 12,4 milioane de tone de cereale, adică 27% din exporturile totale ale blocului comunitar. Este un record al ultimilor cinci ani și cel mai mult am exportat porumb și grâu.

De altfel, conform unei analize Alinda Bănică Business Consultancy, exporturile de grâu din România au fost situate, în ultimii 4 ani, la nivele cuprinse între 36% și 50% din producția totală, înregistrându-se un excedent semnificativ al producției de grâu în comparație cu nivelul consumului intern.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Finanțare de 1.767.092.304,06 lei, la nivel național, pentru 132 de proiecte de infrastructură rutieră și tehnico-edilitară

Variațiile semnificative cu privire la nivelul exportului au fost generate și de calitatea producției de grâu, în anumiți ani existând cantități nepanificabile, fapt ce a condus la un transfer către consumul destinat animalelor.

Pentru 2022/2023 însă premisele nu sunt însă așa de pozitive, având în vedere seceta pedologică.

petre daea e1660195011630 - Moldova Invest

„Producţia de grâu din acest an este cu 15% – 18% mai mică faţă de cea înregistrată în 2021”, a declarat, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Cât despre prețul mărfii locale și ce urmări are reluarea exporturilor ucrainene, „impactul pe care tranzitarea grânelor din Ucraina îl poate avea (asupra prețului mărfii locale – n.red.) ar fi posibilitatea unei ușoare scăderi a prețului în cazul în care, ca efect al supraîncărcării infrastructurii logistice cu transporturi din Ucraina, ar fi îngreunate exporturile și prin urmare, ar apărea necesitatea vânzării produselor pe piața internă”, a precizat Alinda Bănică.

Moldova Invest îți recomandă și ...   PRIMĂRIA IAȘI a contractat un credit bancar de 8,8 milioane de lei în scopul finalizării a 4 obiective de investiții

„Un alt aspect pe care analiștii de la International Food Policy Research Institute, Washington DC, îl fac cunoscut sunt costurile suplimentare survenite din devierea rutelor de transport clasice ale Ucrainei prin porturile de la Marea Baltică via Polonia sau prin porturile românești de la Marea Neagră.

Analiștii estimează că acest lucru ar putea adăuga 100 dolari pe tona sau mai mult la costul cerealelor din Ucraina. Pe o piață mondială competitivă, aceste costuri trebuie să fie suportate în mare parte de producătorii din Ucraina deja presați din mai multe direcții, cum ar fi costurile semnificative ale polițelor de asigurare.

Fără acces la export la prețuri de piață competitive, fermierii din Ucraina au motive limitate pentru a planta în toamnă și în primăvara anului viitor, putând rezulta o prelungire a unui deficitul global de cereale în 2023”, conchide Alinda Bănică.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top