Național
Impact major al Conferinței ROStartup organizata de ADR NE la Bucuresti
Ieri, 23 noiembrie 2023, s-a desfășurat, la București, cea de-a doua ediție a Conferinței ROStartup, care a reunit antreprenori, investitori, companii mari, comunități de startup, autorități guvernamentale, reprezentanți din sfera academică și alți actori cheie interesați de viitorul mediului antreprenorial
Participanții la conferința ROStartup, au avut șansa de a descoperi povești inspiraționale de succes și soluții inovatoare pentru dezvoltarea durabilă a ecosistemului. Totodată, au avut ocazia de a contribui la stabilirea fundamentelor pentru colaborări viitoare.
Prima parte a conferinței a adus în prim-plan figuri reprezentative precum Camelia Drăgoi (Fondul European de Investiții), Christopher Haley (Startup Genome), Alina Irma Orban (Microsoft), Jade Salhab și Lucaz Marc (Banca Mondială), Vasile Asandei (ADR Nord-Est) și Vlad Gliga (Rubik Hub).
A doua parte a evenimentului a cuprins patru grupuri de lucru, fiecare abordând teme de o importanță deosebită: crearea unui mediu propice pentru stimularea investițiilor private; elaborarea politicilor publice pentru sprijinirea startup-urilor și transferul de tehnologie; expunerea la nivel internațional și stabilirea parteneriatelor strategice; consolidarea legăturilor dintre mediul academic și cel antreprenorial. Fiecare participant va avea posibilitatea de a se alătura unuia dintre aceste grupuri, aducându-și contribuția personală în definirea direcțiilor viitoare.
Ediția din acest an a fost susținută de parteneri strategici precum Comisia Europeană, Banca Mondială, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, și sponsorii – Orange, BRD, Microsoft și Innovation Labs.
Conferința ROStartup reprezintă un moment esențial în peisajul inițiativelor antreprenoriale din România, fiind un eveniment strategic pentru cei care doresc să contribuie la construirea unui viitor mai promițător.
Ediția din 2022 s-a bucurat de peste 400 de participanți, inclusiv peste 50 de startup-uri, 25 de speakeri, 25 de expozanți, reprezentanți ai autorităților publice și ai mediului academic.
Inițiat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est și implementat prin intermediul Rubik Hub, ROStartup a beneficiat de finanțare din partea Uniunii Europene prin Programul de Sprijin pentru Reforma Structurală (SRSP), gestionat de DG Reform – Comisia Europeană și implementat în colaborare cu Banca Mondială, care a oferit asistență tehnică.
Ion STEFANOVICI: “Start-up-urile joacă un rol esențial în dezvoltarea durabilă a ecosistemului”
Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale a fost reprezentat la eveniment de președintele Ion Ștefanovici, care a subliniat rolul crucial al start-up-urilor în dezvoltarea durabilă a ecosistemului, prin aducerea de inovație, adaptabilitate și conștientizare.
“Start-up-urile joacă un rol esențial în dezvoltarea durabilă a ecosistemului prin aducerea de inovație, adaptabilitate și conștientizare și sunt un motor important pentru schimbările pozitive atât în mediul de afaceri, cât și în societate în general”, a precizat Ion Ștefanovici.
Președintele C.A.P.D.R. a completat că aceste entități inovatoare sunt axate pe crearea și implementarea de soluții care să reducă amprenta de carbon, să gestioneze resursele în mod responsabil și să îmbunătățească calitatea vieții în comunități.
“Prin natura lor agilă și adaptabilă, start-up-urile sunt capabile să răspundă rapid la provocările mediului înconjurător. Ele aduc idei proaspete și inovație tehnologică, oferind soluții sustenabile care să abordeze problemele precum schimbările climatice, poluarea și epuizarea resurselor naturale.
Un aspect esențial al start-up-urilor care se concentrează pe dezvoltare durabilă este educația și conștientizarea. Acestea nu numai că propun soluții, ci și informează și educă comunitățile despre importanța protejării mediului și a adoptării unor comportamente responsabile.
Impactul social este, de asemenea, o prioritate pentru multe dintre aceste start-up-uri. Ele creează locuri de muncă durabile, sprijină comunitățile locale și își asumă responsabilitatea de a contribui la bunăstarea socială, nu doar la nivel economic, ci și în ceea ce privește calitatea vieții.
Pe lângă aceste aspecte, start-up-urile care abordează dezvoltarea durabilă au adesea acces la finanțări și sprijin, deoarece atrag interesul investitorilor care văd potențialul lor de a obține profit în timp ce au un impact pozitiv asupra mediului și societății.
În esență, start-up-urile joacă un rol crucial în promovarea unei abordări durabile în ceea ce privește afacerile și dezvoltarea. Ele sunt motoare ale inovației și schimbării și reprezintă un element cheie în transformarea ecosistemului spre o direcție mai sustenabilă și responsabilă”, a conchis Stefanovici.