Connect with us

IMPORTURILE de GAZE RUSEȘTI rămân REDUSE! RITMUL de ÎNMAGAZINARE al ROMÂNIEI a SCĂZUT

gaze e1660911007860 - Moldova Invest

Național

IMPORTURILE de GAZE RUSEȘTI rămân REDUSE! RITMUL de ÎNMAGAZINARE al ROMÂNIEI a SCĂZUT

Datele Transgaz de astăzi, 19 august 2022, arată că importurile de gaze ale României rămân reduse față de nivelul cu care eram obișnuiți, chiar dacă au crescut față de ziua precedentă, când au fost reduse, brusc, până aproape de zero

România importă azi 6,1 milioane de metri cubi de gaze prin punctul de interconexiune cu rețeaua bulgară Kardam-Negru Vodă, potrivit datelor Transgaz.

4,6 milioane de metri cubi sunt însă tranzit de gaze, care ajung în Ungaria, pe la Arad-Csanadpalota, așa că, pentru piața internă, gazele de import sunt azi într-un volum de 1,5 milioane de metri cubi.

Moldova Invest îți recomandă și ...   BNR a decis să mențină dobânda cheie la nivelul de 7% pentru 2024

Adică de cel puțin trei ori mai puțin decât volumele cu care eram obișnuiți înainte de data de 18 august.

Ca atare, și ritmul de înmagazinare a gazelor pentru perioada de iarnă a scăzut. Astăzi, sunt injectate în depozitele subterane doar 8,1 milioane de metri cubi de gaze, în condițiile în care eram obișnuiți cu volume zilnice de înmagazinare de două cifre.

gaze 19 august dimineata e1660910896783 - Moldova Invest

Pe 18 august dimineața datele Transgaz, arătau o diminuare drastică a importurilor de gaze, practic aproape de zero comparativ cu fluxurile obișnuite de import, fără să existe știri sau avertizări anterioare acestei opriri bruște a importului.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Firma cipriotă Logicom mărește capitalul social al subsidiarei din România print-un aport în numerar de 6 milioane de euro

Dimineață intrau în România, prin punctul Kardam-Negru Vodă gaze din rețeaua bulgară într-un volum de doar 4,8 milioane de metri cubi, și ieșeau spre rețeaua ungară, pe la Arad-Csanadpalota (tranzit, de fapt), 4,5 milioane de metri cubi de gaze. Așadar, importurile fizice de gaze ale României scăzuseră la doar 300.000 de metri cubi, o cantitate infimă în raport cu cea obișnuită, circa 4-5 milioane de metri cubi.

Ulterior, fluxurile au mai crescut (total import 6,3 milioane, export spre Ungaria 4,2 milioane, pe datele Transgaz de la ora 17.00) dar importul net al României a rămas încă mult sub cel cu care ne obișnuise.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministerul Muncii va implementa, de la 1 ianuarie 2024, Venitul Minim de Incluziune

Această sistare bruscă a importurilor a fost așadar de natură să crească prețurile pe piața românească cu 20% într-o singură zi, în condițiile în care nimic nu prevestea o limitare a livrărilor și în condițiile în care prețurile din România erau semnificativ sub cele europene, referința pentru zona noastră fiind CEGH, hubul vienez.

Se pare că Gazprom sau traderii care au contracte cu gigantul rus au decis să reducă volumele de gaze alocate României, atât rezervările lunare, cât și cele zilnice fiind mai mici de 2-3 ori comparativ cu cele din prima parte a lunii august.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top