Connect with us

În primele două luni ale acestui an, Guvernul a acoperit o treime din necesarul de finanțare pentru întregul an

inflatie 1024x576 1 - Moldova Invest

Național

În primele două luni ale acestui an, Guvernul a acoperit o treime din necesarul de finanțare pentru întregul an

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Ministerul Finanțelor a acoperit deja 32% din necesarul brut de finanțare al Guvernului pentru anul în curs, în valoare de 181 miliarde de lei, în primele două luni ale acestui an, conform analizei economedia

În termeni nominali, Guvernul Ciolacu a contractat împrumuturi de peste 58 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 12 miliarde de euro, de pe piețele interne și externe. Aceste sume se adaugă la cele aproape 20 de miliarde de lei atrase la sfârșitul anului trecut, folosite pentru prefinanțarea începutului acestui an și pentru consolidarea bufferului disponibil Guvernului.

Într-o abordare conformă cu practica anilor anteriori, Guvernul a accesat de două ori piețele externe în primele luni ale anului 2024, beneficiind de condiții de piață extrem de favorabile, caracterizate de bursele din piețele dezvoltate la maxime istorice, dobânzi în scădere ușoară și o lichiditate abundentă la investitori.

În luna ianuarie, Guvernul a emis obligațiuni denominate în dolari pe termen de 5 și 10 ani, a atrăgând astfel 4 miliarde de dolari, cu subscrieri de 15,5 miliarde de dolari și dobânzi între 6% și 6,5%. În februarie, s-au emis euroobligațiuni în valoare de 4 miliarde de euro, cu scadențe în 2031 și 2036, la dobânzi de 5,4%, respectiv 5,7%, având oferte totale de 16 miliarde de euro.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Convergența socială a României: deficitul de competențe depășește deficitul de forță de muncă

Pentru întregul an, Guvernul își propune să atragă 12-13 miliarde de euro de pe piețele externe, anticipând cel puțin o nouă emisiune de titluri pe plan internațional. O astfel de emisiune preconizată este cea în yeni japonezi, parte a programului Samurai, creat pentru diversificarea surselor de finanțare și reducerea riscului valutar.

Pe plan intern, în ianuarie, Guvernul a atras 10,8 miliarde de lei, urmat de 9 miliarde de lei în februarie. Aproximativ 2,7 miliarde de lei reprezintă credite acordate de către persoane fizice prin programele Tezaur și Fidelis.

Anul 2024 se anunță favorabil pentru emisiunile pe piața internă, având în vedere excesul masiv de lichiditate în piața monetară. În ianuarie, excesul de lichiditate a atins în medie aproximativ 61 de miliarde de lei, în creștere față de decembrie, când era de 45 de miliarde de lei. Această creștere este atribuită, conform analiștilor BCR, întârzierilor în plățile de la bugetul de stat la finalul anului 2023.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Comuna suceveană BERCHIȘEȘTI, model de administrație eficientă și implicare comunitară

Chiar dacă Ministerul de Finanțe va absorbi parte din excesul de lichiditate, se estimează că va injecta în piață câteva zeci de miliarde de lei, având în vedere calendarul scadențelor obligațiunilor de stat, cu plăți de cel puțin 21 miliarde de lei în aprilie și 13 miliarde de lei în iunie 2024, fără a include cheltuielile cu dobânzile, estimate la 35 de miliarde de lei în întregul an.

Dobânzile percepute de România rămân cele mai mari din regiune, întrucât deficitul bugetar în creștere și percepția negativă asupra clasei politice românești conduc la penalizarea debitorului prin solicitarea unei prime de risc. Inflația ridicată în comparație cu alte țări din Europa Centrală și de Est contribuie, de asemenea, la dobânzi mai ridicate.

Comparativ cu Polonia, România se împrumută la dobânzi mai mari cu cel puțin un procent, chiar mai scump decât Rusia, care are randamente la dobânzile în euro pe 10 ani de 6%. Fără o strategie de reducere a deficitului bugetar și a datoriei publice, se prevede că Guvernul va continua să se confrunte cu dobânzi ridicate și cu majorarea cheltuielilor cu dobânzile în anii următori.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Datoria statului a trecut în premieră de pragul critic de 800 de miliarde de lei, depășind din nou 50% din PIB

Riscul valutar, reprezentând unul dintre principalele pericole pentru datoria publică și stabilitatea financiară publică, este legat de faptul că aproximativ 43% din datoria publică totală a țării este denominată în euro, iar 8,6% în dolari. Cu toate acestea, rezervele valutare ale Băncii Naționale a României oferă un buffer semnificativ, depășind 63 de miliarde de euro și constituind un maxim istoric, cu o creștere de 14 miliarde de euro doar în 2023.

Cu toate acestea, Romania va rămâne dependentă de finanțarea externă în următorii ani, în timp ce Guvernul își propune să reducă lent deficitul în următorii 5-6 ani. Conform estimărilor Erste Group Research, procentul banilor europeni în PIB-ul României va scădea de la 3,5% în 2022 la 1,5% în 2029.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top