Connect with us

Inaugurarea Podului de la Brăila: Un moment istoric pentru România și Uniunea Europeană

pod braila nori - Moldova Invest

Național

Inaugurarea Podului de la Brăila: Un moment istoric pentru România și Uniunea Europeană

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Joi, 6 iulie 2023, în prezența mai multor oficiali români, a avut loc inaugurarea Mega-podului de la Brăila, denumit și “Golden Gate-ul românesc”

Acesta reprezintă cel mai mare pod suspendat construit în România și peste Dunăre și este ultimul pod care traversează fluviul înainte de vărsarea acestuia în Marea Neagră.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că inaugurarea acestui pod reprezintă prima legătură rutieră din istoria României între Tulcea și Brăila. Podul va contribui la dezvoltarea economică a zonei, la crearea de noi locuri de muncă și la oportunități de investiții.

Asociația Pro Infrastructură a transmis imagini live cu traversarea podului înainte de ora 13:00, iar Comisia Europeană a informat că acesta este unul dintre cele mai mari proiecte finanțate prin politica de coeziune.

Podul de la Brăila va lega porturile de la Marea Neagră și Delta Dunării de restul țării și de rețeaua transeuropeană de transport, având o contribuție importantă din partea Uniunii Europene în valoare de 363 de milioane de euro din fondurile politicii de coeziune.

Acest pod suspendat, care are o lungime de 2 km și se află la o înălțime de 38 de metri deasupra apei, este cel mai mare din România și ocupă locul trei în topul celor mai mari poduri suspendate din UE. Traversarea Dunării va deveni mai rapidă și mai sigură, cu un impact semnificativ asupra economiei regiunii și asupra vieții localnicilor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Măsuri urgente pentru gestionarea fondurilor publice! Guvernul României propune direcționarea către fondul de rezervă a unei părți din alocațiile instituțiilor bugetare

Podul de la Brăila va aduce beneficii în ceea ce privește mobilitatea forței de muncă, turismul și schimburile comerciale, consolidând legăturile regiunii cu restul țării. De asemenea, va stimula dezvoltarea economică și mobilitatea prin călătorii mai rapide și mai sigure, asigurând un acces ușor al comunităților locale la serviciile publice și comerciale din sud-estul României.

Circulația rutieră pe noul pod va fi restricționată la o viteză de 80 km/h, iar în anumite intervale orare și în timpul nopții circulația va fi suspendată. Proiectul include și construirea a 23,4 km de infrastructură de transport, cum ar fi drumuri, poduri și treceri la nivel.

Podul de la Brăila nu doar că are un impact semnificativ asupra dezvoltării economice și mobilității în regiune, ci are și o importanță sporită în contextul geopolitic actual, în lumina războiului din Ucraina. Creșterea capacității infrastructurii din zona Dunării este esențială pentru îmbunătățirea securității la nivelul Uniunii Europene și pentru asigurarea transportului mărfurilor care tranzitează România dinspre și înspre Ucraina și Republica Moldova.

În ceea ce privește circulația rutieră pe pod, Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române a informat că aceasta va fi desfășurată cu restricție de viteză de 80 km/h. În timpul nopții, între orele 21:00 și 06:00, de luni până vineri, circulația pe pod va fi suspendată. În weekend-uri și sărbători legale, chiar și atunci când acestea cad în timpul săptămânii, circulația rutieră va fi deschisă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Cu cât au scăzut prețurile facturilor la gaze și electricitate în ultima lună?

Aceste reguli și restricții vor fi în vigoare până la data de 30 noiembrie 2023.

Obiectivele principale ale proiectului Podului de la Brăila includ construcția unui pod rutier suspendat peste Dunăre în zona Brăila, cu patru benzi de circulație. Realizarea acestui pod are o importanță locală, prin realizarea conexiunii între județele Brăila și Tulcea, dar și o importanță internațională, prin crearea conexiunii între Regiunea Sud-Est a României și coridorul trans-European IV și coridorul pan-European IX.

Proiectul se desfășoară pe teritoriul administrativ al localităților Brăila și Vădeni, din județul Brăila, precum și pe teritoriul localităților Smârdan și Jijila, din județul Tulcea. Lucrările au început la nord de municipiul Brăila, în intersecția DN2B Buzău – Brăila – Galați cu șoseaua Baldovinești, și se extind până la intersecția cu DN22 Râmnicu Sărat – Brăila – Tulcea, la nord de localitatea Jijila. Proiectul implică construcția podului propriu-zis, a drumurilor de legătură între Brăila și Jijila și a unui drum de legătură cu localitatea Măcin.

Valoarea inițială a contractului încheiat între Asocierea Astaldi S.P.A. – IHI Infrastructure System Co. Ltd. și beneficiarul, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a fost de 1,995 miliarde de lei, fără TVA.

Recent, CNAIR a emis un comunicat în care furnizează detalii despre finanțarea acestui proiect masiv cu fonduri europene. După semnarea Actului Adițional nr. 4, valoarea totală a contractului de finanțare a ajuns la 3,44 miliarde de lei. Din această sumă, 1,69 miliarde de lei provin din Fondul European de Dezvoltare Regională și reprezintă 85% din valoarea totală eligibilă aprobată.

Moldova Invest îți recomandă și ...   94 de milioane de euro pentru investiţii la punctele de trecere ale frontierei din România cu Moldova şi Ucraina

De asemenea, beneficiarul a contribuit cu 299,46 milioane de lei, reprezentând 15% din finanțarea eligibilă conform Programului Operațional Infrastructura Mare, în timp ce valoarea neeligibilă, inclusiv TVA, este de 1,44 miliarde de lei.

Printre principalele lucrări incluse în contract se numără: podul suspendat peste Dunăre, două viaducte de acces, un viaduct peste calea ferată, 23,4 km de lucrări rutiere (drumuri), 35 de poduri, pasaje și structuri minore, 86 de podețe, 9 noduri rutiere și sensuri giratorii, un Centru de Întreținere și Coordonare și o stație de taxare.

Asociația Pro Infrastructură (API) a prezentat progresul construcției podului prin imagini timelapse. Timp de 101 săptămâni, între mai 2021 și mai 2023, camerele lor au surprins în imagini 4K etapele critice ale construcției podului suspendat de la Brăila, inclusiv instalarea pasarelei (catwalk), întinderea cablurilor principale, instalarea și sudarea celor 86 de segmente ale tablierului metalic, aplicarea straturilor de hidroizolație și, în final, asfaltarea.

Proiectul Podului de la Brăila este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare 2014 – 2020.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top