Connect with us

Independența energetică a României, în pericol! Producția a scăzut, iar importurile de țiței au crescut cu 30%! Nici la gaze nu stăm prea bine!

independenta energetica - Moldova Invest

Național

Independența energetică a României, în pericol! Producția a scăzut, iar importurile de țiței au crescut cu 30%! Nici la gaze nu stăm prea bine!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

România a înregistrat o producție de 940.000 tone echivalent petrol (tep) în primele patru luni ale anului 2023, în scădere cu 3,4% față de aceeași perioadă a anului anterior, conform datelor INS. Importurile de țiței au crescut cu 28,4%, ajungând la 2,734 milioane tep în perioada ianuarie-aprilie 2023.

Conform estimărilor Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, producția de țiței în 2023 este prognozată la 3,095 milioane tep, cu o scădere de 2,3% față de anul anterior, în timp ce importurile vor ajunge la 7,83 milioane tep, în creștere cu 6,5%.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România a intrat în topul țărilor care atrag cei mai mulți investitori străini!

Al doilea producător de gaze din UE, dependent de import!

România, al doilea cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, este în continuare dependentă de importurile de gaze în funcție de sezon. Cu o producție zilnică de 25-26 de milioane de metri cubi, cantitatea este suficientă pentru consumul de vară, dar insuficientă pentru perioadele reci. În timpul verii, consumul zilnic de gaze ajunge la 13 milioane de metri cubi, iar în iarna lui 2023, se așteaptă un vârf de consum de 55-60 de milioane de metri cubi în zilele geroase.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Finanţare record, de 2,25 miliarde lei, pentru investiţii în industrii cu impact major pentru economia România

România se baza în trecut pe importurile de gaz ieftin din Rusia pentru sezonul de iarnă. Războiul din Ucraina, amenințările lui Vladimir Putin cu întreruperea alimentării cu gaz către Europa și creșterea prețurilor au determinat România și Uniunea Europeană să-și securizeze resursele pentru iarna anului 2022.

Cu depozitele de gaze umplute la aproape 90% și o capacitate de extragere crescută la 32 de milioane de metri cubi pe zi, directorul companiei de transport de gaze, Transgaz, Ion Sterian, afirmă că România poate face față consumului și fără gaze din import într-o iarnă blândă, mai ales că unii mari consumatori industriali și-au închis sau restrâns activitatea.

Moldova Invest îți recomandă și ...   C.N.A.I.R. a lansat licitatia pentru lotul Miercurea Nirajului - Sărățeni din Autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț

Cu toate acestea, specialiștii în domeniu consideră că problema dependenței de gaze din import este una pe termen lung și necesită atenție continuă.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top