Connect with us

Industria energiei regenerabile cere Guvernului preluarea cu prioritate a energiei produse și preț maxim de exercitare de 120 de euro/MWh

4 2 - Moldova Invest

Național

Industria energiei regenerabile cere Guvernului preluarea cu prioritate a energiei produse și preț maxim de exercitare de 120 de euro/MWh

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Industria regenerabilă din România face apel la discuții extinse cu Ministerul Energiei cu privire la implementarea schemei contractelor pentru diferență (CfD), care urmează să fie lansată în curând de către Guvernul României

Această schemă constituie un mecanism de sprijin destinat stimulării dezvoltării capacităților de producție a energiei electrice din surse regenerabile, inclusiv din surse eoliene și fotovoltaice. Cu toate că industria susține în principiu această inițiativă, au fost exprimate unele preocupări legate de riscul comercial al proiectelor ce vor fi construite în cadrul acestei scheme.

Conform detaliilor furnizate de Mihai Nicuţ într-un articol publicat pe data de 27 august 2023, Guvernul României intenționează să organizeze două licitații pe baza acestui mecanism de sprijin, în anii 2023 și 2025, pentru a aduce aproximativ 5.000 MW de capacități noi în sectorul regenerabil.

Cu toate acestea, industria regenerabilă aduce la cunoștință mai multe cerințe și sugestii, cu scopul de a diminua riscul comercial asociat proiectelor care urmează să fie dezvoltate prin intermediul schemei CfD. Aceste cerințe includ:

Moldova Invest îți recomandă și ...   UNTRR: Piaţa transporturilor românești a ajuns la 19 miliarde euro în 2023

1. Prioritizarea accesului la rețea pentru capacitățile de producere din surse regenerabile, astfel încât noile capacități să poată fi integrate fără limite de producere în rețea.

2. Stabilirea unui preț maxim de exercitare de 120 de euro/MWh în cadrul schemei CfD pentru a proteja investitorii împotriva situațiilor de preț negativ pe piața energiei.

3. Asigurarea stabilității prețului maxim de exercitare prin luarea în calcul a specificităților pieței locale și a evoluției pieței de echilibrare.

4. Includerea stocării de energie electrică alături de tehnologia de producție ca fiind eligibilă pentru schemele CfD.

5. Precizarea tehnologiilor care pot beneficia de sprijin financiar prin intermediul schemei CfD și individualizarea criteriilor pe baza cărora acestea vor fi selectate.

6. Definirea etapei până la care poate fi aplicată opțiunea de reziliere în cadrul contractului CfD.

7. Asigurarea faptului că beneficiarii nu pierd plata pentru diferența CfD în intervalele cu prețuri negative, propunând un nivel minim de prețuri pentru aceste situații.

Moldova Invest îți recomandă și ...   #MEAT a lansat o nouă ediție a programului Femeia Antreprenor, prin care se dorește finanțarea a 1000 de firme!

8. Crearea unui preț de exercitare maxim realist, care să țină cont de întreruperile și limitările specifice pieței, precum și de costul tehnologiei.

9. Prețul maxim de exercitare ar trebui să fie stabilit într-un mod realist, ținând cont de întreruperile și limitările specifice pieței locale și evoluției Pieței de Echilibrare; recomandăm ca acesta să fie de minimum 120 Euro per MWh.

10. Principalul factor determinant al prețului maxim de exercitare trebuie să fie costul tehnologiei.

11. Beneficiarii nu ar trebui să piardă plata pentru diferență CfD în cazul intervalor de timp cu prețuri negative; se recomandă stabilirea unui nivel minim de prețuri pentru situațiile în care prețurile negative reprezintă cel puțin 5% din anul calendaristic; prețul maxim de exercitare ar trebui stabilit luând în considerare aceste riscuri.

Moldova Invest îți recomandă și ...   S&P a reconfirmat ratingul suveran al României și perspectiva stabilã

12. Este necesară definirea clară a etapei până la care opțiunea de reziliere poate fi aplicată (propunere: indexare la 36 luni + 24 luni).

13. Rezilierea anticipată a contractului CfD de către Contrapartea CfD ar trebui să fie posibilă numai în cazuri expres prevăzute și în situația în care partea își încalcă obligațiile contractuale.

14. Se solicită acordarea priorității pentru accesul la rețea pentru capacitățile de producție din surse regenerabile, excluzând limitele de producție pentru capacitățile dezvoltate prin intermediul mecanismului CfD.

15. Propunem respectarea intervalelor menționate în timpul evenimentului CfD de sondare a pieței: 10.000 – 20.000 Euro per MW pentru garanția de participare la licitație și 50.000 – 100.000 Euro per MW pentru garanția de bună execuție.

16. Similar cu raportarea REMIT, raportarea EMIR și MIFID II ar trebui să fie gestionată de OPCOM, entitatea desemnată de stat pentru gestionarea contractelor CfD cu producătorii.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top