Connect with us

Inflația oficială în comparație cu realitatea din coșul de cumpărături: Alimentele s-au scumpit cu peste 30%

bani la salariu - Moldova Invest

Național

Inflația oficială în comparație cu realitatea din coșul de cumpărături: Alimentele s-au scumpit cu peste 30%

Cifrele oficiale dezvăluie că rata anuală a inflației se situează în jurul valorii de       9,4-10%

Cu toate acestea, această cifră reprezintă o medie care nu reflectă în totalitate coșul de cumpărături al cetățenilor.

Această colecție de produse este majoritar compusă din alimente. În acest sens, rata medie anuală a inflației la alimente este oficial de peste 16 la sută, însă există produse care și-au majorat prețurile cu peste 30 la sută față de anul precedent. Aceste date sunt cele oficiale, dar sunt susceptibile să fie deja ajustate într-o anumită măsură.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministrul Dezvoltării, Adrian VEȘTEA, subliniază disponibilitatea fondurilor pentru legea pensiilor

Zahărul, transportul aerian și cartofii se numără printre produsele care au înregistrat cele mai mari creșteri în ultimul an, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

În luna iulie a acestui an, prețul zahărului a crescut cu 51,86% în comparație cu iulie 2022, prețul cartofilor a crescut cu 36,71%, ouăle s-au scumpit cu 27,98%, margarina cu 25,80%, iar brânza de vaci cu 25,07%.

Uleiul este singurul produs alimentar care a înregistrat o scădere în ritm anual, cu 13,84%.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Statul oferă vouchere în valoare de 72.500 de lei pentru a sprijini renovarea locuințelor prin Programul Național "Casa Eficientă Energetic"

În ceea ce privește mărfurile nealimentare, în ultimul an cel mai mult s-au scumpit energia termică, cu 23,82%, detergenții cu 19,02% și articolele de igienă și cosmetice cu 16,45%.

În ultimul an, combustibilii s-au ieftinit cu 8,65%, medicamentele cu 4,69%, iar energia electrică cu 0,95%.

În domeniul serviciilor, în ultimul an tarifele au crescut cel mai mult în sectorul aerian – cu 44,69%, apă, canalizare și salubritate – cu 20,57%, iar serviciile de igienă și cosmetică – cu 17,70%.

Moldova Invest îți recomandă și ...   7 milioane de euro prin PNRR pentru dezvoltarea accesului la cultură în comunitățile defavorizate

Institutul Național de Statistică susține că rata anuală a inflației a scăzut în luna iulie 2023 la 9,4%, față de 10,3% în iunie, în contextul în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 16,24%, cele nealimentare cu 4,25%, iar serviciile cu 11,65%.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top