Connect with us

Investiții de 1,5 miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii Portului Constanța

Portul Constanta - Moldova Invest

Național

Investiții de 1,5 miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii Portului Constanța

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a dezvăluit că vor fi făcute investiții în valoare de 1,5 miliarde de euro pentru Portul Constanța și infrastructura feroviară din proximitatea acestuia.

Declarația a venit în urma participării sale, alături de premierul Marcel Ciolacu, la evenimentul de inaugurare a unei investiții și la lansarea lucrărilor pentru un nou proiect în zonă, evaluat la 115 milioane de euro.

Conform afirmațiilor ministrului Grindeanu, din suma totală de 1,5 miliarde de euro, o parte însemnată, respectiv 500 de milioane de euro, va fi destinată investițiilor în infrastructura internă a Portului Constanța. Aceste fonduri sunt direcționate către modernizarea rețelelor de drumuri interne, extinderea capacității de transport a mărfurilor și realizarea operațiunilor de dragare pentru asigurarea accesului navelor. De asemenea, se va investi în infrastructura de apă, canalizare și energie electrică, conform informațiilor furnizate de Agerpres.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministrul Energiei a anunțat că facturile românilor la gaze și energie electrică se vor ieftini

“Una din nemulțumirile pe care le-am avut a fost legată de accesarea fondurilor europene pentru zona navală și am fost obligat să iau anumite decizii. În perioada următoare, e o chestiune de săptămâni, avem licitații din fonduri europene de jumătate de miliard de euro în port. (…) Portul Constanța reprezintă una din prioritățile noastre. Am investit în calea ferată, acum avem aceste investiții de aproximativ jumătate de miliard și avem și acele investiții în calea ferată de circa un miliard în jurul Portului Constanța”, a declarat ministrul Grindeanu.

În altă ordine de idei, el a precizat că în momentul de față sunt în achiziție 160 de garnituri de tren și și-a exprimat speranța ca unele din acestea să fie livrate până la finalul anului.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Româncele, pe ultimul loc în UE la plățile digitale, conturi, carduri, economisire și credite

“În acest moment, pe toate culoarele europene se investește în această infrastructură (feroviară, n.red.), astfel încât să crească viteza de circulație, fie că vorbim de fonduri din PNRR, fie că vorbim de fonduri din programe operaționale”, a mai spus Sorin Grindeanu.

Ministrul Transporturilor a subliniat că instituția pe care o conduce a absorbit în totalitate, până în luna aprilie a anului precedent, fondurile europene destinate dezvoltării transportului în România în exercițiul european anterior. De asemenea, a menționat că în prezent sunt în desfășurare lucrări pe o lungime de 780 de kilometri de drumuri expres și autostrăzi, finanțate prin accesarea fondurilor atât în perioada de programare precedentă, cât și în cea actuală.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Azerbaidjanul vrea să trimită 1 miliard de metri cubi de gaze anual către România, până în 2026

“Suntem printre puținele ministere care au intrat așa, 4×4 dacă vreți, pe noul program operațional de transporturi și de această dată anticipez că, dacă se va menține ritmul din ultimii ani, se vor termina foarte repede fondurile europene pe transporturi”, a mai afirmat Grindeanu. Ministrul Transporturilor a participat miercuri, la Constanța, alături de premierul Marcel Ciolacu, la evenimentul “DP WORLD-20 de ani de eficiență și inovație în România” și la operaționalizarea noii investiții de infrastructură portuară în cadrul Companiei Naționale Administrația Portului Maritim Constanța.

 


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top