Investiții de 63 de milioane euro pentru transformarea urbană și promovarea turismului durabil în Regiunea Nord-Est, anunțate de către Autoritatea de Management pentru Programul Regional Nord-Est 2021-2027, care a publicat pe 27 mai 2024, Ghidul Solicitantului pentru “Promovarea dezvoltării integrate și incluzive în domeniul social, economic și al mediului, precum și a culturii, a patrimoniului natural, a turismului sustenabil și a securității în zonele urbane”, în cadrul apelului dedicat Municipiilor reședință de județ, sub Prioritatea 7 “O Regiune Mai Atractivă”.
Termen și buget investiții de 63 de milioane euro pentru transformarea urbană și promovarea turismului durabil în Regiunea Nord-Est
Apelul de proiecte este noncompetitiv, are termen limită de depunere a proiectelor și este destinat Municipiilor reședință de județ din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est. Acestea pot încheia parteneriate cu unități administrativ-teritoriale județe și/sau orașe/municipii/comune/unități de cult din zona urbană funcțională (Z.U.F) / zona metropolitană (Z.M), după cum precizează ADR Nord-Est pe pagina lor.
Alocarea financiară pentru acest apel de proiecte este de 63.990.201,00 euro (FEDR + Contribuție națională), din care 54.391.670,85 euro din FEDR și 9.598.530,15 euro contribuție națională, incluzând cofinanțarea de la bugetul de stat și contribuția proprie (buget local).
Scopul acestei priorități este să promoveze dezvoltarea integrată și incluzivă în domeniile social, economic și al mediului, precum și al culturii, patrimoniului natural, turismului durabil și securității în zonele urbane.
Proiectele propuse trebuie să integreze acțiuni de dezvoltare și regenerare urbană, dar și de dezvoltare a turismului sustenabil și/sau a culturii.
Categorii eligibile
Investițiile sprijinite prin acest apel vizează următoarele categorii:
Revitalizarea și regenerarea urbană fizică:
- Reamenajarea/reabilitarea/modernizarea/extinderea spațiilor publice, inclusiv din centre (istorice), cartiere: pietonizare, zone pietonale, spații de joacă, etc.;
- Reamenajarea/reabilitarea/modernizarea/extinderea parcurilor, scuarurilor, grădinilor publice, și a altor zone cu spații verzi, monumente publice, inclusiv dotarea cu mobilier urban, iluminat inteligent, etc.;
- Dezvoltarea de străzi inteligente, iluminat inteligent, sisteme de supraveghere video inteligente cu senzori IoT;
- Crearea/reamenajarea/reabilitarea/extinderea/modernizarea infrastructurii specifice activităților de recreere pe lacuri, râuri, plaje, faleze și zone perimetrale (inclusiv cu piste de alergare și ciclism);
- Digitalizarea obiectivelor.
Dezvoltarea turismului sustenabil și/sau a culturii:
- Restaurarea/consolidarea/protecția/conservarea/dotarea/digitalizarea patrimoniului cultural;
- Adaptarea obiectivelor de patrimoniu cultural pentru găzduirea de evenimente, activități cultural-creative;
- Construirea/extinderea/modernizarea/reabilitarea/dotarea clădirilor cu funcții culturale, centrelor culturale, muzeelor, teatrelor, bibliotecilor, parcurilor educativ-științifice;
- Construcția/reabilitarea/modernizarea bazelor de tratament și a centrelor balneare cu servicii integrate;
- Construcția/reabilitarea/modernizarea rețelelor de captare și transport a izvoarelor minerale;
- Construcția/reabilitarea/modernizarea parcurilor de aventuri, aquaparcurilor;
- Dezvoltarea infrastructurii de acces pietonal și ciclabil către obiectivele culturale sau turistice vizate de proiect.
Cererile de finanțare pot fi depuse prin sistemul informatic MySMIS 2021/2021+ în intervalul 10 iunie 2024, ora 14:00 – 31 decembrie 2024, ora 14:00.
Valoarea minimă nerambursabilă este de 500.000 euro, iar cea maximă este determinată de valoarea alocării bugetare predefinite a fiecărui solicitant.