Connect with us

INVESTIȚIILE în CONSTRUCȚII sunt estimate la o CREȘTERE cu 2,4%, în anul 2022

constructii e1658401357852 - Moldova Invest

Național

INVESTIȚIILE în CONSTRUCȚII sunt estimate la o CREȘTERE cu 2,4%, în anul 2022

Investițiile totale în construcții au crescut anul trecut, la nivelul UE, cu 5,2%

Chiar dacă efectele Covid asupra economiei s-au diminuat, persistă câteva probleme cu efect asupra industriei construcțiilor, și anume aprovizionarea și prețurile materialelor de construcție, războiul din Ucraina având un impact puternic asupra lanțurilor de aprovizionare și prețurilor materiilor prime și energiei.

În 2022, FIEC preconizează că investițiile în construcții vor relua creșterea cu o rată de 2,4%, care va putea fi observată în aproape toate statele membre ale UE. Toate segmentele – construcții noi de locuințe, renovare, construcții nerezidențiale și construcții civile – sunt estimate să continue creșterea, deși într-un ritm mai scăzut decât anul precedent.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Lucrările la tronsonul 3 al Drumului Expres Craiova-Pitești, aproape de FINALIZARE!

Raportul organizației arată că piețele de construcții cu cea mai rapidă creștere din UE în acest an vor fi Slovenia (+10,4%), Spania (+5,4%), Irlanda (+7,3%) și Olanda (+5,0%). Germania va avansa cu doar 1,0% în 2022, iar Franța cu 3,5%.

constructii e1658401357852 - Moldova Invest

FIEC a mai punctat că investițiile totale în construcții, în statele membre UE, s-au ridicat la aproximativ 1.600 miliarde euro pentru întregul an 2021, reprezentand 11,1% din PIB-ul total al spațiului comunitar.

Dintre principalele activități de construcții, clădirile nerezidențiale (birouri, spitale, hoteluri, școli și  imobile industriale) au reprezentat 31,3% din întreaga activitate a anului 2021, în timp ce clădirile rezidențiale noi au reprezentat 21,9% din total, ingineria civilă 18%, iar renovările 27,3%.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Sucursala din România a unei firme din Odesa apropiată de președintele Zelensky concurează cu firme din Ploiești și Chișinău pentru construirea primului pod rutier peste Prut

În acest domeniu funcționează în spațiul UE în jur de 3 milioane de companii, care angajează 13 milioane de persoane. De menționat că 95% dintre companii au mai puțin de 20 de angajați.

Ocuparea totală a forței de muncă în construcții a crescut anul trecut cu 2,8% față de 2020. Și pentru acest an este estimată o creștere în majoritatea țărilor.

În ceea ce privește România, investițiile totale în construcții s-au ridicat, în 2021, la 34 de miliarde de euro.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Resursele naturale ale României - O oportunitate pentru redresarea economică prin dezvoltarea sectorului forestier

Industria s-a lovit de creșteri ale prețurilor la materialele de construcție de aproximativ 40%, dar pentru unele dintre principalele materiale precum produsele metalice, PVC, bitumul și unele metale neferoase, creșterea a depășit 40%.

Anul trecut, construcțiile au reprezentat 6,6% din PIB-ul țării, similar valorii din 2020, de 6,3%. Creșterea volumului activității din sectorul construcțiilor s-a reflectat și în numărul de angajați, care s-a mărit cu 5% anul trecut, ajungând la 427.500 de angajați, față de 407.209 de angajați în 2020.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top