Connect with us

Japonia vrea să investească în România

precup - Moldova Invest

Național

Japonia vrea să investească în România

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Japonia vrea să investească în România prin intermediul unui vehicul de cofinanţare a Fondului de Fonduri de Capital de Risc pentru Redresare, a anunţat Mihai Precup, preşedintele Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP).

Potrivit unui comunicat al AMEPIP, Banca Japoneză pentru Cooperare Internaţională are deja experienţă în administrarea unui astfel de fond de fonduri pe care îl deţine în Polonia şi care va fi utilizat şi pentru cofinanţarea Fondului de Fonduri de capital de risc pentru Rezilienţă (Recovery Equity Fund sau REF) din România.

Mihai Precup, președintele Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), a avut, la Tokio, o întâlnire cu mai mulți reprezentanți ai Băncii Japoneze pentru Cooperare Internațională (JBIC).

Moldova Invest îți recomandă și ...   Sistemele agrivoltaice oferă o oportunitate reală pentru îmbunătățirea randamentului fermelor agricole și zootehnice

Precup spune că instituția financiară japoneză are deja experiență în administrarea unui astfel de fond de fonduri pe care îl deține în Polonia și care va fi utilizat și pentru cofinanțarea Fondului de Fonduri de capital de risc pentru Reziliență (Recovery Equity Fund sau REF) din România.

„Reprezentanții JBIC au declarat că sunt interesați de cofinanțarea Fondului de fonduri, un instrument pentru finanțarea de startup-uri în valoare de 400 de milioane de euro gestionat de Guvernul României împreună cu European Investment Fund. Această sursă de finanțare se adresează mai multor categorii de fonduri: fonduri de infrastructură, fonduri de capital de dezvoltare (private equity), fonduri de capital de risc (venture capital) sau platforme de crowdfunding. Experiența în administrarea unui astfel de fond de fonduri în Polonia va fi utilizată ca vehicul pentru confinanțarea proiectelor din țara noastră, partea română fiind responsabilă cu realizarea unei analize preliminare,” a afirmat președintele AMEPIP, la finalul întâlnirii cu oficialii Japan Bank for International Cooperation.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Analiză: Avuția netă a românilor depășește pentru prima dată 80.000 de lei per capita

Tot la întâlnirea de la Tokio, reprezentanții instituției financiare japoneze „și-au exprimat interesul și pentru achiziționarea de obligațiuni denominate în yeni, așa numitele Samurai Bonds, prin care România își va putea diversifica sursele pentru acoperirea necesarului de finanțare”, se mai arată în comunicat. Primele obligațiuni denominate în yeni sunt plănuite să fie lansate în 2024.

Reamintim că încă din decembrie 2021 Guvernul României și Fondul European de investiții au semnat un contract pentru înființarea Fondului de Fonduri de Capital de Risc pentru Redresare, investiție finanțată printr-o contribuție de 400 milioane euro din Componenta 9 a PNRR – „Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare”.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România își mizează viitorul energetic pe surse regenerabile și hidrogen! Ce ne așteaptă până în 2050

Se anticipează că, până în 2026, aproximativ 20 de fonduri de investiții private vor obține resurse pentru a investi în firme românești.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top