Național
La ce risc se expune Guvernul, dacă va mări din nou taxa pe zahăr? Copiii români se vor expune la o substanță toxică!
Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare, organizație care reprezintă cei mai importanți producători de băuturi răcoritoare din România, își reafirmă avertismentul referitor la propunerea introducerii unei noi taxe pentru aceste tipuri de băuturi. Această taxă ar conduce la o creștere semnificativă a prețurilor la produsele respective, ceea ce ar avea un impact negativ asupra întregului lanț de producție și distribuție din industrie, și, conform lor, poate duce la creșterea consumului de alcool în rândul tinerilor!
„Deși scopul declarat al Guvernului este acoperirea golurilor din buget, o astfel de măsură disproporționată și discriminatorie nu va conduce decât la creșterea prețurilor, scăderea vânzărilor și, implicit, la diminuarea încasărilor la bugetul de stat”, se precizează în comunicatul transmis de asociație.
Măsura poate duce și la impulsionare a pieței negre, cu efecte negative pentru consumatorii români, bugetul de stat și industria de băuturi răcoritoare.
“Sectorul nostru a fost deja penalizat cu o așa-zisă taxă pe zahăr, mascată printr-o mărire a cotei de TVA de la 9% la 19%, aplicată de la 1 ianuarie doar pentru industria noastră, fie că vorbim de băuturi răcoritoare cu sau fără zahăr. Această nouă taxă propusă reprezintă o măsură profund discriminatorie, care vizează din nou băuturile răcoritoare, în timp ce ignoră conținutul similar de zahăr din produsele alimentare. Aceasta impune o povară disproporționată asupra consumatorilor români, care se confruntă deja cu o putere de cumpărare redusă din cauza inflației generale în creștere, la care inflația alimentară are o contribuție majoră. Mai mult, ea încurajează involuntar piața neagră și comerțul ilegal, subminând economia locală.
Consumatorii pot ajunge să opteze pentru variante mai ieftine și de calitate inferioară sau chiar pentru alcool, agravând deja îngrijorătoarea problemă a consumului de alcool în rândul românilor. O taxă suplimentară – indiferent de forma pe care ar lua-o – nu ar aduce încasări suplimentare la bugetul de stat, din contră, ar împovăra și mai mult industriile care au răzbit crizelor din ultimii ani și ar avea efect multiplicator, cu impact negativ sever asupra consumatorului și a economiei, în ansamblul său”, a declarat Alice Nichita, președinte ANBR.
O măsură profund discriminatorie
Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare consideră că introducerea unei noi taxe pentru băuturile răcoritoare este profund discriminatorie în comparație cu alte categorii de produse care conțin zahăr și nu înțelege de ce zahărul din băuturi este tratat diferit față de zahărul din produsele alimentare. În prezent, TVA-ul pentru băuturile răcoritoare are o cotă de 19%, indiferent dacă acestea conțin zahăr sau nu, în timp ce pentru alimente, care pot avea un conținut de zahăr similar sau mai mare decât cel din băuturile răcoritoare, cota de TVA este de 9%. Nu există nicio diferență între zahărul din băuturi și zahărul din alimente, iar băuturile răcoritoare reprezintă doar 3% din aportul mediu zilnic de calorii al unei persoane, conform unor studii realizate la nivel european.
Această măsură ar afecta consumatorii români, care se confruntă deja cu o diminuare a puterii de cumpărare din cauza inflației ridicate, și ar conduce la o creștere a prețurilor cu 15-25% pe litru la raft.
ANBR susține că această taxă ar putea favoriza comerțul ilegal și ar putea conduce la un consum mai ridicat de alcool, mai ales în rândul tinerilor. În plus, producătorii consideră că această măsură ar afecta întregul lanț economic, de la fermieri la magazine, baruri și restaurante, și ar putea descuraja investițiile în industrie.
Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare (ANBR) este organizația reprezentativă pentru industria de băuturi răcoritoare din România. Ea reunește principalii producători din această industrie, precum Coca-Cola HBC România, Coca-Cola România, PepsiCo, Romaqua Group Borsec, Maspex România, Parmalat, Red Bull, Pfanner, și alții.
