Connect with us

Limitarea adaosului comercial la alimentele de bază a fost prelungită cu 90 de zile

lista alimente limitarea adaosului comercial 18866593 - Moldova Invest

Național

Limitarea adaosului comercial la alimentele de bază a fost prelungită cu 90 de zile

În Ședința de Guvern din 27 octombrie 2023, a fost adoptată o Ordonanță de Urgență care prelungește cu 3 luni restricția asupra adaosului comercial la anumite alimente de bază și introduce noi produse pe lista existentă, ca parte a eforturilor de a combate creșterea excesivă a prețurilor la produsele agricole și alimentare

Această măsură extinde lista de produse agricole și alimentare, adăugând următoarele: carne tocată, usturoi, orez, bulion de roșii, cozonac, margarină, drojdie, smântână și pere.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Statul oferă vouchere în valoare de 72.500 de lei pentru a sprijini renovarea locuințelor prin Programul Național "Casa Eficientă Energetic"

De asemenea, actul normativ introduce o altă modificare referitoare la produsele agricole și alimentare importate în România care nu sunt procesate sau abatorizate local. Pentru aceste produse, adaosul comercial este limitat la maximum 5% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte specificate în Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.826 din 22 decembrie 2003 pentru aprobarea Precizărilor privind unele măsuri referitoare la organizarea și conducerea contabilității de gestiune. Aceste produse includ ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui, carne de vită, pentru cantități de produs ambalat mai mari de 5 kg sau 5 l.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Egiptul a achiziționat o cantitate semnificativă de grâu din România în cadrul unei licitații internaționale

De asemenea, Ordonanța de Urgență introduce clarificări privind limitarea comisionului de decontare la un procent maxim de 2% care poate fi perceput de unitățile emitente de tichete de masă, cadou și sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru România, indiferent de modalitatea de emisie (electronică sau hârtie) și tipul acestor tichete. Această măsură se aplică pentru toate produsele agricole și alimentare care pot fi achiziționate cu aceste tichete, fără a se limita la produsele specificate în anexa la ordonanța de urgență.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Taxa de 2% pe cifra de afaceri pentru bănci poate avea repercusiuni asupra ratei populației

Această ordonanță a fost instituită pentru a combate creșterea excesivă a prețurilor la produsele agricole și alimentare, și a avut ca rezultat scăderea prețurilor pentru aceste categorii de produse, contribuind astfel la îmbunătățirea puterii de cumpărare a populației, pentru o perioadă inițială de 90 de zile.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top